Yritystulon verottamisen vaikutus yrittäjäksi ryhtymiseen ja investointikannusteisiin - Alinen, Pyry (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Verotus vaikuttaa niin yritysten kuin ihmistenkin käyttäytymiseen. Hyvä verojärjestelmä muuttaa yritysten ja ihmisten käyttäytymistä mahdollisimman vähän ja minimoi siten hyvinvointitappiot. Muun muassa iän, koulutuksen ja perhetaustan on havaittu vaikuttavan yrittäjäksi ryhtymisen todennäköisyyteen. Vaikka yrittäjäksi ryhtymiseen vaikuttaa varmasti moni ei-taloudellinen asia, merkitystä on myös taloudellisilla kannusteilla. Verotuksella voidaan vaikuttaa sekä yrittäjäksi ryhtymisen kannusteisiin että olemassa olevien yritysten edellytyksiin ja haluun kasvaa. Valtioiden keinot verottaa yrityksiä ovat kuitenkin vähentyneet maailman globalisoituessa. Pääomien vapaa liikkuvuus on johtanut maiden väliseen kilpailuun verotuloista ja investoinneista. Tutkielmassani tarkastelen Suomen tapaa verottaa yritystuloa ja sitä, miten verotus vaikuttaa yritysten sekä yrityksen perustamista harkitsevien kannusteisiin. Lisäksi tutkielmassani tarkastellaan kansainvälistä verokilpailua. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, ja siinä käsitellään niin empiiristä kuin teoreettistakin tutkimusta. Tutkielman alussa käydään läpi verotuksen perusteita, kuten esimerkiksi hyvän verojärjestelmän ominaisuuksia. Tämän jälkeen käsittelen yritystulon verottamisen vaikutusta yrittäjyyteen, ja lopuksi tarkastelen yritysverotuksen investointikannusteita. Progressiivinen yritystulon verotus heikentää kannusteita ryhtyä yrittäjäksi. Yritystoimintaan kuuluu aina riski epäonnistumisesta. Mitä suurempi on epäonnistumisen riski, sitä suuremman preemion henkilö haluaa siirtymisestä palkansaajasta yrittäjäksi. Konkurssiriskin kasvaessa myös henkilön vaatima preemio kasvaa. Verotuksen progressio heikentää kannusteita suuren riskin, mutta suuren tuottopotentiaalin yritystoimintaan. Verotuksen neutraalisuus on yksi hyvän verojärjestelmän ominaisuuksista. Suomen yritysverotusjärjestelmää ei voida luonnehtia neutraaliksi. Koneeseen tehdyn investoinnin verokohtelu on selvästi kevyempi kuin esimerkiksi aineettomaan omaisuuteen tehty investointi. Rahoitusmuodoista velkarahoituksella tehty investointi on verotuksellisesti suotuisampaa kuin omalla pääomalla tai tulorahoituksella tehty investointi. Toisaalta verokilpailu luo paineita verojärjestelmää kohtaan ja rajoittaa verotusmahdollisuuksia.