Ekstravaskulaarisen rytmihäiriötahdistimen käyttö kammioperäisten rytmihäiriöiden hoidossa - Granholm, Ella (My University, 2026)
Kammiotakykardia ja kammiovärinä ovat hengenvaarallisia sydämen kammiosta peräisin olevia rytmihäiriöitä, jotka tarvitsevat välittömästi hoitoa. Kammmioperäisten rytmihäiriöiden pitkäaikaishoidossa ja uusiutumisen estossa käytetään implantoitavaa kardioverter-defibrillaattoria (ICD). ICD on rytmihäiriötahdistin, joka hoitaa kammion rytmihäiriöitä defibrillaatiolla tai tahdistuksella rytmihäiriön tyypistä riippuen. Vanhin ICD, eli suonensisäinen ICD, toimii johdolla, joka viedään laskimoiden kautta sydämeen. Vaikka tämä laite on tehokas, siihen liittyy myös merkittäviä komplikaatioriskejä, kuten infektioita ja verisuonivaurioita. Uudemmassa ihonalaisessa ICD:ssä komplikaatioiden riski ei ole yhtä suuri, mutta laite soveltuu ainoastaan kammiovärinän hoitoon. Tämä tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja siinä tarkastellaan ekstravaskulaarista ICD:tä vaihtoehtona perinteisille ICD-laitteille. Ekstravaskulaarisessa ICD:ssä johto asennetaan rintalastan alle, mutta sydänpussin ulkopuolelle. Tutkielman tavoitteena on selvittää laitteen käyttömahdollisuudet sekä tämänhetkinen tutkimusnäyttö sen tehokkuudesta ja turvallisuudesta kammioperäisten rytmihäiriöiden hoidossa. Kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan todeta, että ekstravaskulaarinen ICD on toimiva hoitovaihtoehto potilaille, jotka eivät voi käyttää perinteisiä ICD-laitteita infektioriskin tai ihonalaisen ICD:n tahdistuksen puutteen takia. Tämänhetkisen tutkimustulosten perusteella ei kuitenkaan voida tehdä kattavia johtopäätöksiä laitteen pitkäaikaisesta tehokkuudesta ja turvallisuudesta, ja lisätutkimuksia tarvitaan vielä ennen laajempaa kliinistä käyttöönottoa.
Keywords: ICD; Ekstravaskulaarinen implantoitava kardioverter-defibrillaattori; EV-ICD; kammioperäiset rytmihäiriöt; rytmihäiriötahdistin