Maksansiirtopotilailla on hyvä pitkän aikavälin ennuste Varsinais-Suomessa - Nevala Tapio; Löyttyniemi Eliisa; Voutilainen Markku; Salminen Kimmo (Suomen Lääkäriliitto, 2025)
Lähtökohdat : Maksansiirtopotilaiden lyhyen aikavälin ennusteen parantuessa on tutkittu yhä enemmän kroonisten sairauksien esiintyvyyttä tässä potilasryhmässä. Sairauksien kehittymistä voidaan ehkäistä hyljinnänestolääkityksen optimoinnilla sekä säännöllisillä seurantakäynneillä. Menetelmät : Tutkimuksessa kerättiin potilastietojärjestelmästä tiedot maksansiirron saaneista potilaista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (VSSHP) vuodesta 2000 lähtien. Aineistosta selvitettiin potilaiden lyhyen ja pitkän aikavälin komplikaatiot ja selviytyvyys. Tulokset : Maksansiirtopotilailla (n = 89) on suotuisa ennuste VSSHP:ssä. Selviytyvyys oli yhden, viiden ja kymmenen vuoden kohdalla 100 %, 93 % ja 86 %. Syöpien kumulatiivinen ilmaantuvuus oli yhden, viiden, kymmenen ja 20 vuoden kohdalla 0 %, 7 %, 11 % ja 39 %. Munuaisfunktio heikkeni vuosi leikkauksen jälkeen, mutta ei enää tilastollisesti merkitsevästi viiden vuoden tarkastelupisteessä. Verenpainetauti oli kehittynyt 56 %:lle, dyslipidemia 18 %:lle ja diabetes 7 %:lle potilaista 5 vuoden kohdalla. Päätelmät : Tutkimuksen mukaan Varsinais-Suomessa maksansiirtopotilaiden pitkäaikaisennuste on erittäin hyvä. Tutkimuksen heikkoutena oli se, että potilaista ei aina ollut käytettävissä kaikkia potilasasiakirjamerkintöjä Helsingin maksakirurgisesta yksiköstä.