Hankintasopimuksen muuttamisen ja siirron sallittavuus yritysjärjestelyjen yhteydessä - Lindqvist, Daniella (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Julkisissa hankinnoissa hankintasopimuksen muuttamisella ja siirrettävyydellä on erittäin suuri merkitys, sillä hankintasopimuksen olennainen muuttaminen on uusien hankintadirektiivien ja Euroopan yhteisöjen oikeuskäytännön mukaan lähtökohtaisesti kiellettyä. Uudet hankintadirektiivit antavat tulkinta ohjeita myös kansalliselle lainsäätäjälle, vaikka hankintalain kokonaisuudistuksen voimaansaattaminen onkin vielä kesken. Yritysjärjestelyssä sopimuksen siirrettävyydellä on olennainen merkitys hankinnan kohteena olevan liiketoiminnan arvon säilymisen ja toimitussuhteiden jatkumisen kannalta. Julkista hankintaa koskevan sopimuksen siirtäminen voi kielletyissä tapauksissa johtaa hankinnan uudelleenkilpailutusvelvollisuuteen ja siten mahdollisesti sopimussuhteen menetykseen. Hankintasopimuksen siirron kannalta tärkeitä näkökohtia arvioitaessa siirron sallittavuutta ovat tilanteet, joissa toimittaja vaihtuu kesken sopimuskauden yritysjärjestelyjen seurauksena. Olennaista tässä arvioinnissa on se, katsotaanko hankintasopimuksen muutos olennaiseksi toimittajan vaihtumisen seurauksena, jolloin uuden hankintasopimuksen myötä hankintayksikölle syntyisi velvollisuus kilpailuttaa hankinta uudelleen. Oikeuskäytännön kansainvälisen yhtenäistämisen lainsoveltamisen selkeyttämisen vuoksi tähän on otettu kattavasti kantaa uudessa hankintadirektiivissä.