’’Olen konsultoivana sellainen tietotoimisto’’ : Varhaiskasvatuksen erityisopettajien näkemyksiä konsultoinnista osan työnkuvaa - Raula, Rebekka (My University, 2024)
Tutkielma on laadullinen tutkimus, jonka aiheena on varhaiskasvatuksen erityisopettajien näkemykset konsultoinnista osana työnkuvaa. Tavoitteena on havainnollistaa varhaiskasvatuksen erityisopettajien omia kokemuksia konsultaatiosta työotteena. Konsultointi tukee lasten, työyhteisön sekä huoltajien hyvinvointia ja on merkittävä osa kasvatusta, kun toteutetaan inkluusion periaatteita. Kokemuksia kerättiin kolmelta pätevältä varhaiskasvatuksen erityisopettajalta, joiden työnkuvaan kuuluu konsultointi. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoituja teemahaastatteluita. Haastattelun teemoja oli kolme: varhaiskasvatuksen erityisopettajan työpäivä, konsultointi työmenetelmänä ja konsultoinnin vaikutukset. Analysointi toteutettiin teemoiteltuna sisällönanalyysinä. Analysointi vaiheessa aineisto litteroitiin ja anonymisoitiin. Keskeisimmiksi tuloksiksi muodostuivat varhaiskasvatuksen konsultoivien erityisopettajien työn osaamisvaatimuksien monimuotoisuus sekä tunteiden tunnistamisen ja hallitsemisen tärkeys konsultoinnissa.
Keywords: erityispedagogiikka, varhaiskasvatus, konsultaatio, inkluusio