”Kyllä, naiset johtavat hallitusta. Get over it.” : Naiseuden, johtajuuden ja äitiyden representaatiot dokumenttisarjassa Viisi valittua (2023) - Lindvall, Vera (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tutkin Viisi valittua -dokumenttisarjan (2023) tapoja representoida naiseutta, johtajuutta ja äitiyttä erillään sekä suhteessa toisiinsa. Lisäksi tutkin sarjan käyttämää populaarifeminististä otetta. Tutkimuskysymykseni ovat 1) Miten Viisi valittua representoi naiseutta, johtajuutta sekä äitiyttä? ja 2) Millä tavoin populaarifeminismin keinot tulevat esiin Viisi valittua -dokumenttisarjan kerronnassa? Lähestyn aineistoa lähiluvun ja representaatioanalyysin keinoin. Viisi valittua keskittyy ministerien henkilökohtaisiin kokemuksiin ja tunteisiin politiikan asiasisällön sijaan. Populaarifeministisen retoriikan mukaisesti se häivyttää ministerien välisiä ideologisia eroja ja tekee edustamastaan feminismistä miellyttävää ja helposti lähestyttävää. Dokumenttisarjan tärkein läpileikkaava teema on naiseus. Viisi valittua on naisia käsittelevä naisen ohjaama teos, mikä vaikuttaa olennaisella tavalla sen luonteeseen. Naisinen katse, female gaze, näkyy esimerkiksi empatian, äitiyden ja arkisten eleiden kuvauksissa. Naiseuden kokemukseen liitetään katseen kohteeksi joutuminen ja populaari naisviha. Johtajien kohtaamat kriisit, koronapandemia ja sota, käsitellään myös henkilökohtaisista näkökulmista. Tunteista sarja rakentaa ambivalenttia kuvaa: ne tuovat sarjaan tuntua ja motivoivat politiikkaan osallistumista, ja toisaalta ne koetaan työkykyä hidastavana asiana. Hyvän johtajan kuvaa rikotaan tapahtuneiden kohujen kautta, mutta ministereitä suosivan tyylin vuoksi niiden käsittely jää pinnalliseksi. Äitiys ja lapset esitetään tärkeänä motiivina politiikkaan osallistumiselle, ja sarja rinnastaa lasten näkökulmat osaksi naisten näkökulmaa. Äitiyden tärkeyden korostaminen voidaan nähdä joko edistyksellisenä ajatteluna äidin ja johtajan roolin yhdistämisestä, tai perinteisten sukupuoliroolien ilmentymänä, jossa äitiys nähdään vääjäämättä osana naista, jopa valtion johtajan tapauksessa. Kuvaamalla viisikkoa samalla menestyneinä johtajina ja omistautuneina äiteinä, määrittää Viisi valittua sekä äitiyden diskursseja että perinteistä miehisen johtajuuden kuvaa kuitenkin uudelleen.
Keywords: populaarifeminismi, representaatioanalyysi, Sanna Marin, dokumenttisarja