Ikääntyneen kotihoidon asiakkaan toimintakyvyn ylläpitäminen hoitotyön menetelmillä - Karppinen, Suvi (My University, 2025)
Ikääntyneiden fyysiseen toimintakykyyn liittyvät tekijät ja sen ylläpitäminen ovat aiheina tärkeitä ajankohtaisuuden vuoksi. Toimintakykyinen ikääntyminen on itsenäisen elämän keskeinen lähtökohta. Ikääntyminen tuo mukanaan monia toimintakyvyn muutoksia, etenkin fyysiseen toimintakykyyn. Heikko fyysinen toimintakyky hankaloittaa yksinolemista ja -asumista, mikä tekee ihmisen riippuvaiseksi toisten antamasta avusta ja voi heikentää ikääntyneen kokemaa elämänlaatua. Heikko fyysinen toimintakyky myös lisää hoitoresurssien, kuten kotihoitopalveluiden ja ympärivuorokautisen hoivan tarvetta. Tämän tutkielman tarkoituksena on kuvata ikääntyneen kotihoitoa saavan henkilön fyysisen toimintakyvyn tukemista hoitotyön menetelmillä. Tämä kandidaatintutkielma toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tietoa haettiin helmi- ja maaliskuussa 2025. Tietoa haettiin keskeisistä terveystieteiden tietokannoista: CINAHL, Medline, Medic ja Cochrane Library. Yhteensä tuloksia tuli 160 ja tähän kirjallisuuskatsaukseen valittiin lopulta 7 tutkimusta. Kirjallisuuskatsaukseen hyväksyttiin mukaan suomen- tai englanninkieliset tutkimusartikkelit, jotka käsittelivät säännöllisen kotihoidon palvelujen piirissä olevan henkilön fyysistä toimintakykyä ja siihen liittyviä tekijöitä. Kirjallisuuskatsauksesta poissuljettiin ne tutkimukset, jotka eivät koskeneet ikääntyneitä, toimintaympäristönä ei ollut koti ja jotka eivät käsitelleet fyysistä toimintakykyä. Tutkimusten laatu arvioitiin käyttäen Mixed Methods Appraisal Tool (MMAT) laadunarviointityökalua, jonka jokainen valituista tutkimuksista läpäisi. Aineiston analyysi toteutettiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Kirjallisuuskatsauksen tulokset kohdistuivat tekijöihin, jotka liittyivät ikääntyneen kotihoidon asiakkaan fyysiseen toimintakykyyn sekä hoitotyön menetelmien merkitykseen toimintakyvyn ylläpitämisessä. Yksi kriittinen tekijä koskien ikääntyneen fyysistä toimintakykyä on siirtymä sairaalasta kotiin. Jo yksi sairaalajakso nostaa riskiä joutua uudelle sairaalajaksolle. Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi varsinaisen kotihoidon lisäksi tarvitaan kotona toteutettuja monipuolisia liikuntainterventioita ja huomiota tulee kiinnittää ikääntyneen omiin tavoitteisiin. Tutkimustuloksissa korostettiin myös moniammatillisen yhteistyön merkitystä ikääntyneiden fyysisen toimintakyvyn tukemisessa. Moniammatillista yhteistyötä on yhteistyö eri ammattilaisten välillä, kuin myös yhteistyö omaisien ja hoitohenkilöstön välillä. Potilaslähtöisyyden parantamisen vuoksi jatkotutkimuksissa aihetta voisi lähestyä ikääntyneen omasta näkökulmasta, minkä avulla voisi tarvittavia palveluja kohdentaa paremmin.
Keywords: ikääntyneet, kotihoito, fyysinen toimintakyky