”Haluan olla minä, mutta minä ei ole riittävän hyvä” : Stigma, naamiointi ja identiteetti autismikirjon ihmisten kokemana - Huovinen, Kristiina (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkasteltiin naamiointia, eli autististen piirteiden piilottamista, autismikirjon ihmisten näkökulmasta. Tarkoituksena oli selvittää heillä olevia käsityksiä naamioinnista keinona hallita autismiin liittyvää stigmaa. Lisäksi haluttiin selvittää autismikirjon ihmisten naamioinnille antamia merkityksiä suhteessa heidän identiteettiinsä. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin avoimia kysymyksiä sisältäneellä sähköisellä kyselylomakkeella. Vastauksia kyselyyn saatiin 83. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tulosten perusteella voidaan todeta osan autismikirjon ihmisistä pitävän naamiointia välttämättömänä, osan taas suhtautuvan siihen kyseenalaistavammin. Käsitykset välttämättömyydestä liittyvät sekä stigman sosiaalisiin seurauksiin että laajempaan huoleen ennakkoluuloista ja syrjinnästä. Kyseenalaistamisen taustalla ovat käsitykset naamioinnin toimimattomuudesta sekä erilaiset kannustimet sen lopettamiseen. Naamioinnin merkitykset suhteessa identiteettiin liittyvät naamiointiin yhtäältä omasta itsestään vieraantumista ajavana tekijänä, toisaalta oman identiteetin hallinnan välineenä sekä pääasiassa naamioinnista luopumisen kautta saavutettuun itsetuntemukseen. Tulokset vahvistavat jo aiemmissa tutkimuksissa esille tullutta käsitystä naamioinnin potentiaalisista haitoista autismikirjon ihmisten mielenterveydelle. Vaikka kaikille naamiointi ei näyttäydy välttämättömyytenä, autismiin liittyvä stigma ajaa monia naamioimaan tahtomattaan. Autismia koskevien asenteiden muuttaminen on keskeistä, jotta autismikirjon ihmisillä olisi mahdollisuus osallistua yhteiskuntaan sen tasavertaisina jäseninä.
Keywords: autismi, autismikirjo, naamiointi, neuromoninaisuus, identiteetti, stigma