Ympäristöpoliittiset näkemykset SDP:n, kokoomuksen ja keskustan puolueohjelmissa vuosina 1969–1999 - Seppälä, Saana (My University, 2025)
Tutkin SDP:n, kokoomuksen ja keskustan ympäristöpoliittisia näkemyksiä, niiden muuttumista ja puolueiden ohjelmien eroavaisuuksia vuosina 1969–1999. Lisäksi minua kiinnostaa ympäristöpolitiikan merkitys puolueille. Aineistona on kaikki ympäristöä käsitelleet ohjelmat kyseisiltä vuosilta. Periaate- ja ympäristöohjelmien lisäksi mukana on metsä- ja maatalouspoliittisia, liikennepoliittisia, energiapoliittisia ja teollisuuspoliittisia ohjelmia. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää puolueiden ympäristöpoliittiset näkemykset ensimmäisistä ympäristöpoliittisista ohjelmista vuosituhannen loppuun saakka. Tutkimuksessa on käytetty sisällönanalyysia väljänä viitekehyksenä. Keskeisenä tutkimustuloksena voidaan todeta kolmen suuren puolueen ympäristöpolitiikkaa koskevien ohjelmien poikkeavan toisistaan vain hieman. Myös muutokset eri vuosikymmeninä ovat samansuuntaisia. Isoimmat erot löytyvät arvopuheesta ja omien viiteryhmien puhuttelusta. SDP pyrki edistämään sosiaalista ja ekologista oikeudenmukaisuutta. Kokoomuksen ohjelmissa näkyi yksilön vastuun ja vapauden painotus. Keskustan ympäristöpolitiikan painopisteenä oli hajautettu yhteiskunta sekä metsä- ja maataloussektorin intressien huomioiminen. Kaikki puolueet korostivat talouden ja ympäristönsuojelun yhteensovittamisen tärkeyttä. 1990-luvulle tultaessa ympäristöpolitiikka oli vakiintunut osaksi kaikkien puolueiden ohjelmia, ja ne pyrkivät edistämään kestävää kehitystä. Ympäristöpolitiikan painoarvo puolueille on kasvanut, kun ihmiset ovat tulleet tietoisiksi ympäristöongelmista ja äänestäjiä on alkanut kiinnostamaan puolueiden ympäristöpolitiikka. Puolueiden ohjelmien tavoitteena oli ottaa ympäristö huomioon kaikessa poliittisessa päätöksenteossa, mutta tämän toteutuminen on edelleen kyseenalaista.
Keywords: ympäristöpolitiikka, ympäristönsuojelu, puolueet, puolueohjelmat