Aivokasvainten hoito ja moniammatillinen neuro-onkologiaryhmä - Minn Heikki; Lahtela Sirpa-Liisa; Palovaara Sanna; Suilamo Sami; Gardberg Maria; Karhu Jari; Posti Jussi P (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Kallonsisäisissä kasvaimissa haasteet kuvantamisessa, molekyylipatologiassa ja hoidonvasteen arvioinnissa ovat suurempia kuin monissa yleisemmissä syövissä. Hiljattainpäivitetty molekyylimuutoksiin perustuva WHO:n keskushermoston kasvainten luokitteluon oleellinen sekä hoidon valinnassa että haittavaikutusten riskin arviossa. Neuro-onkologiaryhmässäneurokirurgi, syöpälääkäri, neurologi, neuroradiologi ja -patologi täydentävät toistensaerityisosaamista. Monialainen hoidon suunnittelu parantaa ja yhdenmukaistaa laatuaja mahdollisesti ennustetta, vaikka näyttö aikuisten glioomassa on vasta alustavaa.Ryhmän ohjeistama seuranta helpottaa ymmärtämään hoitojen vaikutusta potilaan toimintakyvynsäilyttämiseen. Samalla ryhmä saa palautetta hoidon tehosta ja viiveet vähenevät,kun koordinoidaan diagnostiikka ja hoidon toteutus kansainvälisiä ja kansallisia suosituksianoudattaen. Palaute on keskeistä neuro-onkologisen hoidon vaikuttavuuden ja laadunkehittämiselle.