Lapsi ja vanhemman kuolema - terveydenhuollon rooli lapsen tukemisessa - Plattonen, Aino; Akrén, Outi (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Vanhemman kuolema lapsuudessa on sekä akuutti kriisi että kauaskantoinen riskitekijä lapsen myöhempään elämään. Kehityksen ollessa kesken lasten valmiudet käsitellä vastoinkäymisiä ja menetyksiä ovat vasta kypsymässä, ja he ovat kokonaisvaltaisesti riippuvaisia aikuisista. Erityisesti vanhemman itsemurha on yhteydessä muita kuolintapoja kielteisempiin lopputulemiin. Perheenjäsenen menettäneiden lasten ja nuorten tilanteeseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tässä katsauksessa tarkastelemme vanhemman kuoleman ja lapsen psykososiaalisen selviytymisen välisiä yhteyksiä. Lisäksi kuvaamme terveydenhuollon mahdollisuuksia tukea perhettä ja huomioida potilaan lapset erityisesti silloin, kun vanhemman menehtyminen on ennakoitavissa parantumattoman, etenevän sairauden vuoksi.