Elektroreologiset nesteet - Hautala, Juho (My University, 2025)
Elektroreologiset nesteet ovat älynesteitä, joiden viskositeetti muuttuu ulkoisen säh kökentän vaikutuksesta. Tässä tutkielmassa tarkastellaan ER-nesteiden toimintape riaatetta, ominaisuuksia ja niiden sovelluksia. Tutkielmassa edetään ER-efektin fysikaalisen käytöksen kuvaamisesta materiaaliva lintojen ja valmistusmenetelmien kautta käytännön sovelluksiin. Erityistä huomiota kiinnitetään eri partikkelimateriaaleihin, kuten oksideihin, polymeereihin sekä ydin kuori-komposiittihiukkasiin. Eri ER-nesteiden sovelluksia käydään läpi esimerkiksi iskunvaimentimissa sekä robottikirurgiassa. Lopuksi vielä pohditaan ER-nesteiden käyttöön liittyviä haasteita.
Keywords: Sähkömagnetismi, Fluidit, Nesteet, Dielektrisyys, Älynesteet, Elektroreologiset nesteet, Sähkökenttä, Viskositeetti