Crohnin tautiin liittyvät suun limakalvomuutokset - Sassi, Mari (My University, 2023)
Crohnin tauti on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus, joka voi ilmentyä koko ruuansulatuselimistön alueella. Taudin syntymekanismeja ei tunneta tarkasti, mutta sen puhkeamiseen vaikuttavat sekä perinnöllinen alttius että ympäristötekijät. Crohnin tauti ja muut tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleisempiä kehittyneissä maissa ja niiden esiintyvyys on lisääntynyt ajan myötä elintason noustessa. Esiintyvyys on korkeinta Pohjoismaissa, Länsi-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Tässä syventävien opintojen tutkielmassa selvitimme systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla Crohnin taudin suuilmentymien yleisyyttä ja sitä, millaisia limakalvomuutoksia tautiin yleisimmin liittyy. Pyrimme myös selvittämään suumuutosten ajankohtaa Crohn-diagnoosin suhteen sekä orofakiaalisen granulomatoosin (OFG) yhteyttä Crohnin tautiin. Tutkielmamme aineisto on kerätty Pubmed-tietokannasta kahdessa osassa. Suurin osa aineistosta on kerätty toukokuussa 2016 HLK Iida Kalskeen keräämänä ja tämä on jatkotutkimus, joka päivitti aineiston kattamaan tutkimukset heinäkuuhun 2020 asti. Katsaukseen valikoitui 111 tutkimusta ja tapausselostusta, joissa kuvattiin yhteensä 3049 Crohnin tautia sairastavaa potilasta. Aineistomme Crohn-potilaista 26 %:lla oli suun limakalvomuutoksia. Yleisimpiä limakalvomuutoksia olivat aftat (33,1 %) ja haavaumat (25,9 %). Tyypillisimmin muutoksia esiintyi huulessa, ikenellä tai posken limakalvolla. Tämän aineiston perusteella Crohn-potilailla on keskimäärin 2,2 erilaista suun limakalvomuutosta. Tutkimusten pohjalta Crohnin taudin ilmeneminen orofakiaalista granulomatoosia sairastavilla vaihteli 10,0–100 % välillä. Etenkin nuoret OFG-potilaat sairastuvat usein Crohnin tautiin myöhemmin elämänsä aikana. Crohnin tautiin liittyvät suun limakalvomuutokset ovat yleisiä ja ovat usein ensimmäinen merkki taudista. Hammaslääkäreiden ja lääkäreiden tulee osata tunnistaa erilaiset suun limakalvomuutokset ja tiedostaa niiden mahdollinen yhteys niin Crohnin tautiin kuin muihinkin suolistosairauksiin.
Keywords: Crohnin tauti, suun limakalvomuutos, orofakiaalinen granulomatoosi, suumanifestaatio