Yrityksen hallituksen sukupuolten monimuotoisuuden vaikutus tuloksenjärjestelyyn - Varko, Paavo (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkitaan yrityksen hallituksen sukupuolten monimuotoisuuden vaikutusta tuloksenjärjestelyyn. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, vaikuttaako hallituksen sukupuolten monimuotoisuus tuloksenjärjestelyn määrään. Tutkimus on kirjallisuuskatsaus, joka sisältää sekä kirjallisuutta tuloksenjärjestelyn ja hallituksen toiminnan ympäriltä että tutkimuksia pääosin Euroopan Unionin alueelta viimeisten kymmenen vuoden ajalta. Yrityksen hallituksen sukupuolten monimuotoisuus on aihe, jonka kiinnostus on kasvanut yritysmaailmassa viimeisten vuosien aikana. Aiheen ajankohtaisuutta puoltaa Euroopan Unionin vuoden 2022 direktiivi sukupuolikiintiöiden implementoinnista EU-jäsenmaiden pörssiyrityksissä. Direktiivin tavoitteena on parantaa tasa-arvoa EU:n jäsenmaissa. Hallituksen sukupuolten monimuotoisuuden vaikutus tuloksenjärjestelyyn on tutkimusaihe, jonka kiinnostus on myös kasvanut viime aikoina. Tuloksenjärjestelyllä tarkoitetaan yrityksen johdon harkinnanvaraista raportointiin ja liiketoimiin liittyvää järjestelyä, joilla muutetaan taloudellisia raportteja. Tuloksenjärjestelyn tavoitteena voi olla esimerkiksi sijoittajien odotusten täyttäminen, johdon bonusten tavoittelu tai tulojen tasaaminen. Tilinpäätöksen tulee antaa yrityksen taloudellisesta asemasta oikea ja riittävän kuvan, mihin tuloksenjärjestelyllä voi olla merkittävä vaikutus. Hallituksen sukupuolten monimuotoisuuden on tutkittu vaikuttavan tuloksenjärjestelyn tasoon. Useat tutkimukset viittaavat siihen, että hallituksen sukupuolten monimuotoisuudella on vaikutus tuloksenjärjestelyn vähentämisessä. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että hallituksen sukupuolten monimuotoisuuden ja tuloksenjärjestelyn välisen yhteyden taustalla vaikuttavat monet tekijät, kuten institutionaaliset tekijät, Corporate Governancen tehokkuus ja yrityksen vastuullisuusstrategia.
Keywords: tuloksenjärjestely, yrityksen hallitus, sukupuolimonimuotoisuus, corporate governance