Sukupuolen representaatio suomalaisessa lastenkirjallisuudessa 1980–2020-luvuilla : Laadullinen sisällönanalyysi lastenkirjoista - Karppinen, Emmi-Lotta; Mustalahti, Erika (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkasteltiin sukupuolen representaatiota suomalaisessa lastenkirjallisuudessa 1980–2020-luvuilla. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää millä tavoin sukupuolta representoidaan eri vuosikymmeninä julkaistuissa lastenkirjoissa, ja onko viitteitä mahdollisesta muutoksesta. Tarkoituksena oli saada huomioita siitä, haastaako vai vahvistaako lastenkirjallisuus naisille ja miehille miellettyjä stereotypioita, ja millä tavoin kuvaukset ovat mahdollisesti muuttuneet vuosikymmenten aikana. Tavoitteena oli myös selvittää eri sukupuolta esittävien henkilöhahmojen määriä ja osuuksia kunkin vuosikymmenen teoksissa. Tutkimus toteutettiin monimenetelmällisenä sisällönanalyysina, jossa hyödynnettiin pääasiassa laadullista tarkastelua, mutta myös määrällisiä tutkimusotteita. Tutkimusaineistoksi valittiin yhteensä kuusi lastenkirjaa, kaksi edustamaan jokaista tutkittavaa vuosikymmentä. Molemmat tutkijat lukivat yhden kirjan jokaiselta vuosikymmeneltä ja kirjoista poimittiin sukupuoleen liitettäviä kuvauksia. Analyysissä tarkasteltiin hahmojen ominaisuuksia ja rooleja sekä eri sukupuolten esiintymistä teosten sisällöissä. Aineistosta kerätyt aineistoyksiköt, eli lainaukset, jaoteltiin kahteen yläkategoriaan: yläkategoria 1 eli perinteinen sukupuolirepresentaatio ja yläkategoria 2 eli sukupuolirepresentaatiota haastavat kuvaukset. Yläkategoriat jaettiin edelleen alakategorioihin, jotka kuvasivat, millaista toimintaa tai millaisia piirteitä lainaukset edustivat. Lopuksi kategorioiden ja eri sukupuolta edustavien henkilöhahmojen prosentuaalisia osuuksia vertailtiin keskenään, minkä pohjalta muodostettiin tutkimustulokset. Tutkimuksen keskeinen havainto oli, että sukupuolittuneet kuvaukset ja sukupuolistereotypiat ovat edelleen osa lastenkirjallisuuden sisältöä, vaikka viitteet niiden haastamisesta ovatkin ajan myötä lisääntyneet. Perinteiset sukupuolirepresentaatiot ja sukupuolistereotypiat ovat kaikilla tarkastelluilla vuosikymmenillä yleisempiä kuin sukupuolistereotypioita haastavat kuvaukset. Eri sukupuolta edustavien henkilöhahmojen määrässä keskeinen havainto oli, että naisten määrä oli aineistoissa suurin. Naisten määrä ei muuttunut vuosikymmenten aikana suuresti suhteessa miesten määrään, ja neutraalien henkilöhahmojen määrä pysyi tasaisena jokaisella vuosikymmenellä.
Keywords: sukupuoli; sukupuoliroolit; sukupuolistereotypiat; representaatio; diskurssi; sosi- aalinen konstruktio; lastenkirjallisuus