Home Bias – Kotimaan sijoituskohteiden ylipainotus sijoitussalkuissa - Miettinen, Panu (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2016)
Taloustieteellisessä kirjallisuudessa on jo pitkään ihmetelty sitä, minkä vuoksi sijoittajat ympäri maailman sijoittavat portfolioteorian näkökulmasta ylisuuria osuuksia varallisuudestaan kotimaisiin sijoituskohteisiin. Tutkijat French ja Poterba selvittivät uraauurtavassa tutkimuksessaan vuonna 1991, miten sijoittajat olivat hajauttaneet portfolioitaan kansainvälisesti Ranskassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Iso-Britanniassa. He havaitsivat, että hämmästyttävän suuri osa, eli 79 % - 96 % sijoituksista oli allokoitu kotimaisiin sijoituskohteisiin. Maailmantalouden olosuhteet ovat muuttuneet huomattavasti 1990-luvun alusta, mutta kotimaan sijoituskohteiden ylipainottaminen on vielä nykyisinkin relevantti ilmiö, sillä uusimpien tutkimusten mukaan sijoittajat ylipainottavat kotimaisia sijoituskohteita edelleen käytännössä jokaisessa maassa. Kirjallisuudessa ei ole päästy yksimielisyyteen ilmiön taustalla olevista syistä. Tutkielman tavoitteena onkin tehdä yhteenveto tutkijoiden esittämistä syistä kotimaan sijoitusten ylipainottamiselle ja pohtia, mitkä niistä ovat vahvimmin ilmiön taustalla. Tarkastelun kohteena on myös se, onko kotimaan sijoitusten ylipainotus muuttunut mahdollisesti epärationaalisesta toiminnasta rationaaliseksi, sillä viimeisen 25 vuoden aikana maailman pörssien välinen korrelaatio on kasvanut voimakkaasti ja maantieteellisestä hajautuksesta saatava hyöty on näin vähentynyt. Tutkielman muoto on kirjallisuuskatsaus ja aineistoksi on valikoitunut pääosin alan suurissa julkaisuissa esiteltyjä tutkimuksia sekä muutama laadukas kirjallisuuskatsaus. Tutkielman johtopäätöksenä on, että syyt kotimaan sijoitusten ylipainottamiseen voidaan jakaa kahteen luokkaan: rakenteellisiin syihin, eli esimerkiksi ulkomaille sijoittamisesta seuraaviin ylimääräisiin kustannuksiin, ja psykologisiin syihin, kuten kansallismielisyyteen tai tutun ja turvallisen yliarvostamiseen. Ei näytä uskottavalta, että sijoittajien käyttäytyminen selittyisi yksin rakenteellisilla syillä. Pelkästään se, että ulkomaille sijoittaminen on marginaalisesti kalliimpaa ja vaikeampaa kuin kotimaahan sijoittaminen, ei pysty yksin selittämään havaitun kaltaista kotimaisten sijoituskohteiden ylipainotusta. Sijoittajien valintojen taustalla on todennäköisesti myös useita psykologisia tekijöitä, joita on pystytty todentamaan myös empiirisissä tutkimuksissa. Uusimpien tutkimusten valossa ei näytä todennäköiseltä myöskään se, että pörssien välisten korrelaatioiden kasvu olisi tehnyt kansainvälisestä hajauttamisesta kannattamatonta, sillä Home Bias on vähentynyt kaikista nopeimmin juuri niissä maissa, joiden pörssit ovat vahvimmin kansainvälistyneet ja ketjuuntuneet maailman suurien talouksien kanssa. Home Bias on edelleen ajankohtainen ilmiö taloustieteessä ja sen perimmäisistä syistä ei ole kirjallisuudessa päästy yksimielisyyteen.