Rakentamisen materiaalilogistiikan tehostaminen - Kojola, Heta (My University, 2024)
Tutkielma käsittelee rakentamisen materiaalilogistiikan erityispiirteitä ja haasteita. Rakennustyömaalla 40 % tehdystä työstä on tuottamatonta, mikä voi johtua viivästyneistä materiaalitoimituksista, materiaalien katoamisesta tai rikkoutumisesta, äkillisistä rakennusaikataulun muutoksista tai heikosta tiedonkulusta logistiikkaketjussa. Materiaalikustannusten osuus rakennusprojektin kokonaiskustannuksista on merkittävä, minkä vuoksi niiden asianmukainen ja mahdollisimman tehokas hallinta on erittäin tärkeää ylimääräisten kustannusten minimoimiseksi. Tavoitteena tutkielmassa on löytää näihin haasteisiin ratkaisuja, joiden avulla voidaan tehostaa rakentamisen materiaalilogistiikkaa ja samalla kasvattaa rakennustyömaan tuottavuutta minimoiden materiaalien käsittelystä aiheutuvat kustannukset. Tutkielmassa esitellään neljä perinteisempää toimitus- ja varastointiratkaisua ja muita modernimpia teknologioita ja hankkeita. Löydetyt ratkaisut soveltuvat logistiikkaketjun eri portaisiin ja vaikuttavat materiaalilogistiikan toimintoihin eri tavoin. Erilaiset rakennusprojektit vaativat niille sopivat menetelmät, jotta niiden tehokkuus voidaan maksimoida, minkä vuoksi ei voida nimetä tiettyjä kaikkiin projekteihin soveltuvia menetelmiä. Tutkielman johtopäätöksissä todetaan materiaalilogistiikan haasteiden keskeisimmät yhdistävät tekijät ja perustellaan ne. Lisäksi kuvataan kaikki tutkielmassa esille nostetut tehostuskeinot yhdessä logistiikkaketjussa ja havainnollistetaan niiden vaikutusalueita. Johtopäätöksissä korostuvat rakentamisen materiaalilogistiikan erityispiirteet, tiedonkulun merkitys materiaalilogistiikan tehostamisessa sekä täsmätoimitukset merkittävänä kilpailukeinona rakennusmarkkinoilla yrityksen koosta riippumatta.
Keywords: Rakentamisen materiaalilogistiikka, Rakentamisen materiaalinhallinta, Täsmätoimitus