COMPLICATIONS IN ORTHOGNATIC SURGERY: A SYSTEMATIC REVIEW - Lahtinen, Anssi (My University, 2020)
Orthognathic surgery is considered a relatively safe procedure, although many important nerves and blood vessels pass through the procedure area and the surgery is not completely risk-free. This review covers the following set of jaw surgeries: Le Fort I osteotomy, bilateral sagittal split osteotomy (BSSO), surgically assisted rapid maxillary expansion (SARME), intraoral vertical ramus osteotomy (IVRO) and genioplasty. The aim of this article is to provide an evidence-based overview of the prevalence of various complications connected to orthognathic surgery. In the systematic search four databases were included: PubMED, Cochrane, Web of Science and Embase. The articles were screened by the title and abstract. After inclusion and exclusion criterias 15 articles were included to the final review. The most common complication, the neurosensory deficiency during BSSO, occurs in about 91% of cases and its prevalence declines to less than 38% during one-year follow-up. In the maxilla, neurosensory deficiency occurs often after SARME at a prevalence being 24 % and reducing to 3% after the follow-up. Arterial bleeding should be taken into account when preparing for maxillary surgery. Risk of arterial bleeding seems to be higher in SARME than in Le Fort I osteotomy (16 % vs. 4 %). The data shows that major complications are rare and that orthognathic surgeries can be considered as safe. Most intra- and postoperative complications are mild. Neurosensory disturbance occurs right after the surgery, especially after BSSO, but many cases resolve, and total loss of sensation is rare. In maxillary surgeries arterial bleeding may occur.

Ortognaattista suu- ja leukakirurgiaa pidetään turvallisena, vaikka toimenpidealueilla kulkee tärkeitä anatomisia rakenteita. Tämä kirjallisuuskatsaus sisältää seuraavat leikkaustekniikat: Le Fort I -osteotomia, bilateral sagittal split -osteotomia (BSSO), kirurgisesti avustettu yläleuan levitys (SARME), vertical ramus -osteotomia (IVRO) ja genioplasia. Tämän katsauksen tarkoituksena on tarjota tutkimukseen perustuvaa tietoa ortognaattisessa kirurgiassa esiintyvistä komplikaatioista. Materiaali haettiin neljästä tietokannasta: PubMED, Cochrane, Web of Science ja Embase. Haku rajattiin englanninkielisiin artikkeleihin, jotka on julkaistu aikavälillä huhtikuu 2014 – maaliskuu 2019. Vain alkuperäiset julkaisut otettiin mukaan. Tämä kirjallisuuskatsaus käsittelee ainoastaan luustollisen epäsuhdan korjaamista kirurgisesti. Materiaali rajautui 15 artikkeliin. Artikkelit käytiin läpi ja komplikaatiot taulukoitiin leikkaustekniikoittain. Komplikaatioille laskettiin prevalenssit valittujen tutkimusten perusteella. Yleisimmät komplikaatiot eivät ole vakavia. Yleisin komplikaatio oli hermon tuntopuutos. BSSO:n jälkeinen nervus infra-alveolariksen tuntopuutos on kaikista yleisin. Tuntopuutos esiintyi 91 %:ssa tapauksista BSSO leikkauksen jälkeen. Vuoden seurannan jälkeen tuntopuutos oli vielä 39 %:lla BSSO-potilaista. Yläleuassa hermon tuntopuutos esiintyy SARME:n jälkeen 24 %:lla potilaista ja 3 %:lla seurannan jälkeen. Le Fort I osteotomian jälkeen tuntopuutos oli 7 %:lla potilaista ja seurannan jälkeen 1 %:lla. Ennen yläleuan leikkausta tulee huomioida verenvuodon riski. Vuotoja esiintyy enemmän SARME:n aikana kuin Le Fort I osteotomiassa (16 % vs 4 %). IVRO:n jälkeen hermon tuntopuutoksia esiintyi vähän. Genioplasia lisää hermovaurion riskiä. Alaleuan leikkauksiin (BSSO ja IVRO) liittyi purentaelimistön toimintahäiriön riski. Ortognaattisen kirurgian yhteydessä esiintyy harvoin vakavia komplikaatioita ja leikkaustekniikoita voidaan pitää turvallisena. Toimenpidealueen tuntopuutoksia esiintyy leikkausten jälkeen, etenkin BSSO:n. Yläleuan toimenpiteissä mahdolliseen vuotoon tulee varautua.
Keywords: Adverse effect, mandibular surgery, maxillary surgery, maxillofacial surgery, nerve injury