Rajat ja ylitykset: Pupunaisten liminaalitilat Emma Sarpaniemen ja Iiu Susirajan valokuvateoksissa - Simonen, Sofia (My University, 2025)
Tutkin kandidaatintutkielmassani kahta suomalaista valokuvateosta 2000-luvulta. Emma Sarpaniemen teosta Self-portrait as an Angry Blueberry Bunny (2021) sekä Iiu Susirajan teosta Mad Bunny (2019). Tarkastelen, kuinka teokset murtavat naiseuteen liitettyjä konventioita ja odotuksia erityisesti pupuiksi pukeutumisten kautta ja täten rakentavat liminaalitilaa. Liminaalitilalla tarkoitan tilaa, joka sijoittuu kahden rajan välille. Se on muutoksellinen hetki, johon säännöt eivät ylety. Tätä tilaa tarkastelen teoksissa esiintyvien pupuidentiteettien kautta. Tutkin, kuinka rekvisiitan ja lavastuksen kautta teokset rakentavat liminaalitilaa katsojalleen rikkomalla naiseuteen liitettyjä odotuksia. Naisen kehoon liitettyjä odotuksia lähestyn Mary Douglasin Purity and Danger -teoksen (2003 [1996]) kautta. Liminaalitilan käsitettä lähestyn erityisesti antropologi Victor Turnerin The Ritual Process -teoksen (2007[1969]) sekä teatteriohjaaja ja esittävän taiteen tutkija Richard Schechnerin Between Theatre and Anthropology -teoksen (1985) kautta. Sivuan myös etnografi Arnold van Gennepin teosta The Rites of Passage (1960[1909]). Näiden teorioiden kautta perustelen, miksi myös valokuvataiteen tutkiminen liminaali- teorian kautta on relevanttia. Tutkielmani osoittaa, että valokuvataide on verrannollinen rituaaliin ja tätä kautta myös mahdollinen tarkastelun kohde liminaalisuuden näkökulmasta. Perustelen, kuinka te- oksien pupunaiset rikkovat naiseuteen liitettyjä odotuksia ja itseasiassa nousevat näitä odotuksia vastaan satiirisesti
Keywords: liminaalitila, valokuvataide, nykytaide, lavastus, rekvisiitta, sukupuoli, Emma Sarpa- niemi, Iiu Susiraja