Makrofagien merkitys munasarjasyövässä - Lahdenmaa, Tiia (My University, 2026)
Munasarjasyöpä on pahanlaatuinen munasarjojen kasvain, jonka yleisin ja aggressiivisin alatyyppi on seroosi karsinooma. Se aiheuttaa gynekologisista syövistä eniten kuolemia, mikä johtuu esimerkiksi sen uusiutumiskyvystä, heterogeenisyydestä, hoitoresistenssin kehittämisestä ja metastasoinnista. Sen toimintaan vaikuttavat monet tekijät, joista yhtenä merkittävimpänä on immuunijärjestelmä. Kasvaimen mikroympäristön (TME) immuunisolut ovat merkittävässä asemassa, sillä ne ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa kasvaimen kanssa. Munasarjasyövässä immuunisoluista esiintyy eniten makrofageja, joten erityisesti ne vaikuttavat syövän kehitykseen ja selviytymiseen. Makrofagien merkittävimpiin tehtäviin kuuluvat fagosytoosi, pro- tai anti-inflammatoristen sytokiinien eritys, kudosten korjaaminen ja antigeenien esittely T-soluille, eli ne osallistuvat monipuolisesti kudosten homeostaasin ylläpitoon, immuunivasteen aktivointiin ja syövän edistämiseen. Makrofagit ovat erittäin heterogeenisiä ja plastisia soluja, sillä niillä on useita alatyyppejä ja niiden välittämät vaikutukset voivat muuttua mikroympäristön ohjaamana. Ne voivat olla peräisin alkiokauden soluista tai verenkierrossa kulkevista monosyyteistä. Myös alkuperä vaikuttaa huomattavasti makrofagien ominaisuuksiin ja toimintaan. Munasarjasyövässä monosyytit siirtyvät verenkierrosta TME:hen, jossa ne muuttuvat kasvainassosioituneiksi makrofageiksi (TAM). Syöpäsolut pyrkivät muokkaamaan ympäristöstään mahdollisimman suotuisan kasvaimelle ohjaamalla TAMien munasarjasyöpää edistävien ominaisuuksien kehittymistä erittämällä sytokiineja (interleukiini-10 ja CSF-1), kasvutekijöitä (TGF-β1), erilaisia kemokiineja sekä mikro-RNA:ta sisältäviä eksosomeja. Muiden immuunisolujen kyky hyökätä munasarjasyöpäsoluja vastaan heikentyy TAMien erittämien sytokiinien aiheuttaman immunosuppressiivisen tilan seurauksena. Lisäksi TAMit erittävät kasvutekijöitä ja sytokiineja, jotka edistävät kasvaimen hapensaantia ja kasvua aktivoimalla angiogeneesiä. TAMien erittämät soluväliainetta muokkaavat ja epiteeli-mesenkyymi-siirtymää aktivoivat metalloproteinaasit edistävät yhdessä angiogeneesin kanssa kasvaimen invaasiota ja metastasointia. TAMit vaikuttavat myös syöpäsolujen metaboliaan. Nämä mekanismit yhdessä edistävät munasarjasyövän selviytymistä ja etenemistä kudoksessa sekä hoitoresistenssin kehittymistä erityisesti platinapohjaisia hoitoja vastaan. TAMien merkittävän aseman myötä niihin kohdistuvia immunoterapioita munasarjasyövän hoitoon tutkitaan jatkuvasti. Ne voisivat mahdollistaa hoitoresistenssin kehittäneiden munasarjasyöpien tehokkaamman hoidon. Tähän mennessä kehitetyt immunoterapiat kohdistuvat makrofagien kasvaimeen siirtymisen ja TAMeiksi kouluttautumisen estämiseen sekä makrofagien uudelleenkouluttamiseen kasvaimen vastaisiksi.
Keywords: kasvainassosioituneet makrofagit; kasvaimen mikroympäristö; munasarjasyöpä