Silmän vierasesineiden poistaminen ja jälkihoito terveyskeskuksessa - Gynther, Piia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli tarkastella eri käytäntöjä ja hoitosuosituksia silmän vierasesineen poistamisesta ja jälkihoidosta sekä niiden muuttumista terveyskeskustasolla ja tehdä niistä kattava yhteenveto. Kirjallisuuskatsauksen lisäksi tehtiin opetusvideo ”Sarveiskalvon rikanpoisto”, jonka käsikirjoitus on tutkielman liitteenä. Hoitosuosituksia ja aiheeseen liittyviä tutkimuksia haettiin sekä Pubmedistä hakusanoilla ”corneal foreign body and abrasion” sekä erikseen ”corneal foreign body” ja ”management of corneal abrasion” ja lisäksi materiaalina käytettiin silmätautien oppikirjaa ja terveysportin artikkeleita. Hakualuetta laajennettiin oppikirjaan ja terveysporttiin löytyneiden julkaisujen vähäisyyden takia. Tutkielman loppupäätelmänä huomattiin että kaikissa hoitosuosituksissa vuosien 1995 – 2017 aikana silmän vierasesineen poisto ja jälkihoito on pysynyt kutakuinkin ennallaan. Ainoana muutoksena hoitosuosituksiin tutkielmaan valitun ajanjakson kuluessa oli tullut silmän peittohoidon välttäminen, joka todettiin jopa parantumista hidastavaksi. Toisaalta peittohoitoa pidettiin hyväksyttävänä lyhytaikaisessa kivunlievityksessä potilaan hoitomyöntyvyyden lisäämiseksi. Tutkimuksissa otettiin myös kantaa lyhytaikaisen puuduteaineen käytön välttämiseen. Kivun hoidossa NSAID-lääkityksen annostelussa oli eroja paikallisesti ja systeemisesti käytön välillä maasta riippuen.