Sydämen vajaatoiminnan nykyhoito - Stenström, Iida; Laurila, Sanna (Suomen erikoislääkäriyhdistys, 2026)
Sydämen vajaatoiminnan taudinkuva on yksilöllinen ja taudin kehittymiseen olisi hyvä vaikuttaa jo potilaan ollessa oireeton. Useat liitännäissairaudet ovat sydämen vajaatoiminnan aiheuttajasairauksia ja samanaikaisesti muiden sydänsairauksien riskitekijöitä. Hoito suunnitellaan vajaatoiminnan etiologian, tyypin ja vaikeusasteen mukaan. Lääke- ja laitehoidosta on kattavasti tutkimusnäyttöä erityisesti systolisessa vajaatoiminnassa. Nykyhoidossa keskeistä on nopea ja aktiivinen monilääkityksen aloitus. Lääke- ja laitehoidon ohella liikunnalla ja omahoidolla on merkittävä vaikutus ennusteeseen ja elämänlaatuun. Palliatiivisen hoidon tarpeen arviointi on tärkeä osa sydämen vajaatoimintaa sairastavan potilaan hoitoa.