Luokanopettajaopiskelijoiden käsitykset oppilaista liikkujina sekä keinot minäpystyvyyden tukemiseen koulun liikuntatunneilla - Martiskainen, Sonja; Rauha, Iina (My University, 2026)
Opettaja voi vaikuttaa oppilaan minäpystyvyyden rakentumiseen pedagogisilla valinnoillaan. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiä oppilaiden välisistä eroista liikkujina sekä heidän keinojaan tukea oppilaiden minäpystyvyyttä liikuntatunneilla. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla yksilöhaastatteluilla neljältä luokanopettajaopiskelijalta. Analyysimenetelmänä käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä, jossa hyödynnettiin aiempaa tutkimusta (Romar ym., 2015) neljästä oppilastyypistä. Tulosten perusteella opiskelijat tunnistavat oppilaiden välillä suuria eroja motivaatiossa ja fyysisissä taidoissa. Keskeisiksi minäpystyvyyden tukemisen keinoiksi nousivat kehuminen, onnistumiskokemusten mahdollistaminen ja yksilölliset keskustelut. Tulokset osoittavat, että minäpystyvyyden tukemiseen liittyvät haasteet vaihtelevat oppilastyypeittäin: taitavien oppilaiden kohdalla tuen tarve koetaan usein vähäiseksi, kun taas passiivisten oppilaiden kohdalla opiskelijat kuvasivat tilanteet usein haastaviksi ja kokivat minäpystyvyyden tukemisen vaikeaksi. Opettajien kyky eriyttää opetusta ja tunnistaa erilaisia oppijoita on keskeistä myönteisen liikuntakuvan tukemisessa.
Keywords: minäpystyvyys; liikuntakasvatus; oppilastyypit; eriyttäminen; luokanopettajaopiskelijat