Perustuslain suhde valmiuslain asetuksenantovaltuuksiin - Karvanen, Elias (My University, 2024)
Tutkielman aiheena on perustuslain suhde valmiuslain asetuksenantovaltuuksiin. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää ja tarkastella kysymystä siitä, millaisia ongelmia valmiuslain toimivaltuussäännösten sisältämiin asetuksenantovaltuuksiin liittyy perustuslain kannalta. Tutkielmassa tarkastellaan kysymystä sen pohjalta, millaisia perustuslain asettamia vaatimuksia ja reunaehtoja lainsäädäntövallan delegoinnille on asetettu ja miten nämä toteutuvat valmiuslain toimivaltuussäännöksissä. Toisena tutkimuskysymyksenä tarkastellaan kysymystä siitä, millaisia lainsäädäntöratkaisujen muutosmalleja on ehdotettu perustuslain ja valmiuslain asetuksenantovaltuuksien jännitteisen ja ristiriitaisen suhteen saattamiseksi sopusointuun. Tutkimusmenetelmänä on oikeusdogmatiikka eli lainoppi. Lainopin metodein, erityisesti voimassa olevaa oikeutta tulkitsemalla pyritään saamaan käsitys ja vastauksia tutkimuskysymyksiin. Tutkimuksen kohteena on erityisesti perustuslain ja valmiuslain lainvalmisteluaineisto sisältäen hallituksen esityksiä sekä erityisesti perustuslakivaliokunnan mietintöjä ja lausuntoja. Näiden sekä lisäksi oikeuskirjallisuuden ja muun lähdeaineiston avulla pyritään muodostamaan selkeä kuva keskeisistä asetuksenantovaltuuksien ongelmista ja mahdollisista ratkaisumalleista tähän ongelmaan. Keskeisinä tutkimustuloksina voidaan todeta asetuksenantovaltuuksia rasittavien perustuslakiongelmien olevan hyvin läpileikkaavia ja koskettavan valtaosaa asetuksenantovaltuuksista. Lisäksi voidaan todeta, että ongelmia aiheuttavat pääosin asetuksenantovaltuuksien käyttötarkoitusten liian lavea ja epätäsmällinen määrittely sekä asetuksenantovaltuuksien aineellinen laajuus. Tarkastelluista ratkaisuista asetuksenantovaltuuksiin liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi voidaan todeta, että ongelmaan on olemassa ainakin teoreettisesti useampia vaihtoehtoja. Kunkin vaihtoehdon todellista toimivuutta ei kuitenkaan voida todeta ilman niiden käytännön toteutusta. Tutkielman perusteella voidaan perustellusti päätellä valmiuslain asetuksenantovaltuuksien ja perustuslain sopusoinnun toteuttamisen vähintäänkin haastavaksi johtuen erityisesti valmiuslain luonteesta. Jatkotutkimuksen kannalta kiinnostavaa on seurata käynnissä olevan valmiuslain kokonaisuudistuksen vaiheita ja lopputulosta. Kokonaisuudistuksen yhtenä tavoitteena on asetuksenantovaltuuksien saattaminen sopusointuun perustuslain kanssa tai niistä luopuminen. Tätä kokonaisuutta voisi tulevaisuudessa lähestyä eri tutkimusnäkökulmin.
Keywords: Perustuslaki, valmiuslaki, poikkeusolot, asetuksenantovaltuus, lainsäädäntövallan delegointi