Eläinten kärsimyksen etiikkaa - Aarnio, Jenna (My University, 2019)
Tutkielman tarkoituksena on tarkastella eläinten kärsimykseen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Tavoitteenani on selvittää ja perustella, miksi eläinten kärsimys on moraalisesti merkityksellistä siinä missä inhimillinen kärsimyskin. Eläinten hyväksikäytön ja siitä aiheutuvan kärsimyksen erityispiirteenä on, että se on institutionalisoitua ja yhteiskunnallisesti hyväksyttyä. Eläinten kärsimyksen moraalista merkitystä saatetaankin usein vähätellä. Pyrin osoittamaan, ettei eläinten kärsimyksen jättäminen moraalisen huomioon ottamisen ulkopuolelle ole perusteltua, ja pohdin tämän johtopäätöksen konkreettisia seurauksia esimerkiksi luonnonvaraisten eläinten kärsimyksen kannalta. Tavoitteenani on perustella eläimiin kohdistuvan moraalisen velvollisuuden olemassaolo, joka koskettaa jonkinasteisena myös luonnonvaraisia eläimiä. Tutkimus nojaa tarpeeseen osoittaa, että eläimistä ja niiden monipuolisista kyvyistä saadun tutkimustiedon ja samalla alati kasvavan eläinten hyväksikäytön välillä on perustavanlaatuinen ristiriita. Tutkimus perustuu kirjalliseen aineistoon, ja tärkeimpiä lähdeteoksia ovat Elisa Aaltolan Animal Suffering: Philosophy and Culture, David DeGrazian Taking Animals Seriously: Mental Life and Moral Status ja James Mayerfeldin Suffering and Moral Responsibility.
Keywords: Eläimet, etiikka, kärsimys