Fama–French-faktorimalliin pohjautuvan long/short-strategian testaus Euroopan osakemarkkinoilla - Hanhela, Tuomas (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Useissa empiirisissä tutkimuksissa on havaittu, että CAPM-mallin beta ei yksin pysty yhdistämään täysin sijoitushyödykkeen tuottoa ja riskiä toisiinsa. Tämän seurauksena erilaiset monifaktorimallit ovatkin kasvattaneet suosiotaan. Sijoitushyödykkeiden tuottojen osittaisen ennustettavuuden seurauksena erilaiset ehdollista informaatiota hyödyntävät ja laajennetut portfolion optimointimallit ovat myös tulleet suositummiksi. Tutkielman aiheena on Fama–French-faktorimallin avulla rakennetun long/short-strategian toimivuuden testaus. Erityisesti tarkastellaan valitun strategian toimivuutta vaihtelevissa markkinasuhdanteissa. Tutkielman empiirisessä osassa aineistona käytetään Faman ja Frenchin kolmifaktorimallin kansainväliseen testaukseen luomien portfolioiden Euroopan osakemarkkinoiden tuottoaikasarjoja. Näistä 25 portfoliosta muodostetaan edelleen Faman ja Frenchin oletuksia noudattaen long/short-strategian mukaiset salkut. Tarkastelun kohteena on tuottoaikasarja vuosilta 1994–2014, joka jaetaan lisäksi kahteen alajaksoon: 1994–2004 ja 2004–2014. Jaottelu tehdään, jotta strategian toimivuutta voidaan testata vaihtelevissa markkinaolosuhteissa. Suoriutumista tarkastellaan Sharpen, Treynorin, IR:n ja Jensenin alfan perusteella. Ensisijaisesti tarkastellaan suosituinta long/short-strategiaa, 130/30-strategiaa, markkinasalkun suhteen, mutta tarkastelu laajennetaan myös lyhyeksimyytävän osuuden koon vaikutukseen long-only-portfolion tuottoon. Kun 130/30-strategian toimivuutta tarkastellaan vuosina 1994–2004, havaitaan strategian tuottaneen riskikorjattuna markkinasalkkua enemmän. Myös lyhyeksimyyntiosuuden kasvattaminen vaikuttaa parantavan portfolion suoriutumista. Vuosina 2004–2014 markkinoilla koettiin merkittäviä muutoksia finanssi- ja velkakriisien seurauksesta. Tällä ajanjaksolla 130/30-strategian riskikorjattu tuotto vaikuttaa häviävän markkinasalkun tuotolle. Vuosina 2004–2014 long-short-strategian riskikorjattu tuotto vaikuttaa myös heikkenevän, kun lyhyeksimyytävän osuuden kokoa kasvatetaan. Havainnot antavat viitteitä siitä, että valittu strategia ei pystynyt valituilla mittareilla tuottamaan riskikorjattuja ylituottoja vaihtelevissa markkinaolosuhteissa. Myös Fama ja French ovat todenneet erityisesti yrityksen kokoon liittyvän faktorin olevan altis markkinasuhdanteiden muutoksille.