Todellinen teko, keinotekoinen kuva : Suostumukseton seksuaalinen syväväärennös ja sen oikeudellinen kehys de lege lata ja de lege ferenda - Tuomiluoma, Emilia (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastelen ja arvioin de lege lata ja de lege ferenda Suomen syväväärennetyn seksuaalisen syväväärennössisällön (SSS-sisältö) oikeudellista kehystä lainopillisin ja de lege ferenda -tutkimuksen menetelmin. Tutkielma sijoittuu osaksi oikeuden ja digitalisaation kehystä. Kansan Sivistysrahasto on myöntänyt tutkielman kirjoittamiseen apurahan Toivo Lepistön rahastosta. Tutkielman otsikon ideoinnissa on käytetty apuna ChatGPT -tekoälytyökalua. Tutkielmassa arvioin erinäisiä oikeudellisia ongelmia, joita SSS-sisältöjen sääntelyyn liittyy syväväärennöksen koko elinkaaren ajalta. Ongelmien perusteella tunnistan mahdollisia de lege lata sääntelyyn sisältyviä puutteita ja pyrin esittämään ratkaisuehdotuksia. Oikeudellisia ongelmia käsitellään seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja fiktiivisen syväväärennöksen, vain omaan käyttöön valmistetun SSS-sisällön, sananvapauteen ja taiteeseen vetoamisen sekä lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa esittävän syväväärennöksen näkökulmasta. Lisäksi tutkielmassa arvioidaan oikeudellisia ongelmia seksuaalisella kuvamateriaalilla kiristämisen, kuolleen henkilön ja usean henkilön yhdistämisen näkökulmasta. Näiden näkökulmien perusteella tunnistettuihin ongelmiin pyritään vastaamaan de lege ferenda -tutkimuksen keinoin arvioiden erilaisia vaihtoehtoja. SSS-sisältöjä on käsitelty tutkielman julkaisuun mennessä suomalaisessa oikeuskirjallisuudessa hyvin vähän. Aihetta koskeva oikeudellinen kehys on uusi sekä kansallisella että Euroopan unionin tasolla. Kansainvälisessä oikeuskirjallisuudessa aihetta on kuitenkin tarkasteltu enemmän. Tämän takia suuri osa tutkielman lähdeaineistosta on kansainvälistä oikeuskirjallisuutta. Tärkeänä lähdeaineistona on kuitenkin myös käytetty kansallista oikeuskirjallisuutta ja hallituksen esityksiä. Aiheen ajankohtaisuuden vuoksi lähdeaineistona on käytetty myös muun muassa uutisaineistoa ja tiedotteita. Tutkielma on tehty uhrin mahdollisimman täysimääräisen oikeussuojan tavoittelemisen näkökulmasta. Tutkielma osoittaa, että Suomen ja laajemmin Euroopan unionin oikeuskehystä tulee kehittää nykyisestä. Nykyinen sääntely ei onnistu riittävällä tavalla vastaamaan SSS-sisältöjen keskeisiin ongelmiin, jotka liittyvät syväväärennösten valmistamisen ja julkaisemisen helppouteen sekä siihen, että syväväärennöstä on tällä hetkellä hyvin vaikea erottaa aidosta kuvasta. Tutkielmassa pyritään de lege ferenda -tutkimuksen avulla muotoilemaan tutkielmassa tunnistettuihin ongelmiin vastaavia sääntelysuosituksia.
Keywords: syväväärennös, deepfake, tekoäly, seksuaalinen verkkoväkivalta, seksuaalirikoslainsäädäntö, Euroopan unioni, SSS-sisältö