Urheilijan fysiologisten ja patologisten EKG-muutosten erotusdiagnostiikka - Vehmanen, Ahti (My University, 2024)
Lepo-EKG on halpa ja tehokas tutkimus, joka kuuluu terveydenhuollon yleisimpiin tutkimuksiin. Urheilijoille se on osa rutiiniselvitystä, varsinkin korkealla tasolla. EKG:sta voi hyvän kliinisen tuntemuksen avulla tunnistaa paljon merkkejä urheilijan hyvä- tai pahanlaatuisista sydämen muutoksista. Sen tulkintaan on kehitetty useita käytäntöjä, joita tarkastellaan tässä katsauksessa. Urheilijoiden EKG:ssa esiintyy ei-urheilevaan väestöön verrattuna tyypillisesti merkittäviä, mutta hyvänlaatuisia sähköisiä muutoksia. Näihin kuuluvat esimerkiksi alentunut sydämen iskutaajuus eli bradykardia, ennenaikainen sähköinen aktivaatio kammioiden aktiopotentiaalin jälkeen (varhainen repolarisaatio) ja fysiologisen kuormituksen aiheuttama vasemman kammion hypertrofia. Nämä muutokset menevät joskus päällekkäin sydänsairauksien tavanomaisten EKG-muutosten kanssa. Sydänsairaudet ovat urheilijoilla harvinaisia, mutta yleisimpiä niistä ovat sydämen patologinen paksuuntuminen (kardiomyopatia), sydänlihastulehdus (myokardiitti) ja sepelvaltimotauti. Varhainen diagnostiikka ja tulkinta vaativat erityisosaamista, koska urheilijansydämen sähköinen muovautuminen voi peittää alleen sydänsairauden. Vastaavasti sydämen mukautuminen rasitukseen voi näyttää EKG:ssa poikkeavalta. Tämän syventävän opinnäytetyön tarkoituksena on eritellä fysiologisia ja patologisia urheilijan EKG:n muutoksia toisistaan sekä luoda niistä yleiskielinen ja selkeä kuva. Lisäksi tavoitteena on selvittää, miten asettaa urheilijansydämen sähköisten muutosten tulkintakriteerit siten, että urheilijan EKG:n tulkinta olisi mahdollisimman selkeää ja tehokasta. Tällä tavoin voidaan lisätä myös perussairaanhoidon osaamista sydämen sähköisen toiminnan ymmärtämisestä.
Keywords: EKG-muutokset urheilijoilla, urheilijansydän, sydänsairaudet urheilijoilla