Lasten aggressiivisuus - syitä taustalla : näkökulmia varhaiskasvatuksen henkilöstölle - Iitti, Pinja (My University, 2025)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa käsitellään eri syitä siihen, mikä johtaa lapsen aggressiiviseen ja väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Kirjallisuuskatsaus on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistoihin on valikoitu vuosien 2020–2025 välillä julkaistuja tutkimuksia, jotta saadaan mahdollisimman tuoretta tutkimustietoa aiheesta. Kirjallisuuskatsaus on yleiskuvaus aiheesta, jossa kartoitetaan keskeisimpiä syitä ja teemoja lasten aggressiiviseen käyttäytymiseen. Tutkimuksissa korostuu geneettinen perimä, erityisesti erilaiset käytöshäiriöt, perheen vaikutus, vertaissuhteet ja sosiaaliset taidot sekä sukupuolen merkitys. Tutkimuksen kohderyhmänä on 4–12-vuotiaat lapset, sillä tätä nuorempien lasten aggressiivisesta käyttäytymisestä on haastavaa vielä tehdä johtopäätöksiä, johtuen siitä, että pienillä lapsilla aggressiivisuus kuuluu vielä osaksi tyypillistä kehittymistä. Tutkimusten mukaan aggressiivisuuden huippu on kuitenkin 4-vuotiaana, jonka jälkeen se lähtee laskuun. Huolestuminen lapsen käytöksestä korostuukin usein yli 4-vuotta täyttäneillä. Haastavaan käytökseen on tärkeää puuttua varhaiskasvatuksessa, jotta riskit lapsen myöhäisemmän elämän aggressiiviseen käyttäytymiseen ja sen aiheuttamiin haittoihin voidaan minimoida.
Keywords: aggressiivisuus, väkivalta, varhaiskasvatus, lapset