Psyykkisen kontaminaation ja posttraumaattisen häiriön oireiden yhteys seksuaaliväkivaltaa kokeneilla - Koli, Maria; Kosunen, Saara (My University, 2024)
Systemaattisen katsauksen tavoitteena oli selvittää, onko psyykkinen kontaminaatio yhteydessä posttraumaattisen stressihäiriön oireisiin seksuaalista väkivaltaa kokeneilla. Psyykkinen kontaminaatio on sisäisen likaisuuden tunne, johon ei liity fyysistä likaa tai saastetta. Likaisuuden tunne on yleensä aina toisen henkilön aiheuttamaa ja voi viritä esimerkiksi muistoista. Posttraumaattinen stressihäiriö (PTSD) kehittyy pitkittyneenä vasteena äärimmäistä stressiä aiheuttaneelle traumaattiselle tapahtumalle. Seksuaalisesta väkivallasta seurannut trauma ennustaa merkittävästi PTSD-oireiden kehittymistä ja voimakkaita oireita. Viimeaikaisessa tutkimuksessa on havaittu psyykkistä kontaminaatiota osana seksuaalisen väkivallan posttraumaattista oireilua. Katsauksemme kokoaa yhteen viimeaikaista tutkimusta psyykkisestä kontaminaatiosta ja sen yhteydestä posttraumaattisen stressihäiriön oireiluun seksuaalista väkivaltaa kokeneilla. Hypoteesina oli, että psyykkinen kontaminaatio ja posttraumaattisen häiriön oireilu ovat positiivisesti yhteydessä toisiinsa. Tutkimus suoritettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, joka sisälsi meta-analyysin. Artikkeleita haettiin kolmesta eri psykologian tietokannasta, jokaiseen tietokantaan erikseen muokatuilla englanninkielisillä hakusanoilla. Artikkelien mukaanottoa ohjasivat sisäänotto- ja poissulkukriteerit. Systemaattiseen katsaukseen sisällytettiin 16 artikkelia, joista 8 artikkelia sisällytettiin meta-analyysiin. Katsaus osoitti selvää positiivista yhteyttä psyykkisen kontaminaation ja posttraumaattisen stressihäiriön oireilun välillä seksuaalista väkivaltaa kokeneilla. Tutkimusten tulokset olivat yhteneväisiä. Jatkossa olisi hyvä tutkia moninaisempia otoksia, sillä otokset katsaukseen sisälletyissä tutkimuksissa koostuivat pääsääntöisesti valkoisista naisista. Lisäksi olisi hyödyllistä tutkia psyykkisen kontaminaation ja posttraumaattisen stressihäiriön oireilun yhteyden laatua ja mekanismia eli sitä, millä tavoin muuttujat vaikuttavat toisiinsa. Katsauksemme tulokset tarjoavat tietoa seksuaalisesta väkivallasta seuranneiden traumojen erityisistä oireista.
Keywords: psyykkinen kontaminaatio, mentaalinen kontaminaatio, posttraumaattinen stressihäiriö, PTSD, seksuaalinen väkivalta, seksuaaliväkivalta, seksuaalinen trauma, systemaattinen katsaus