Monitavoiteoptimoinnin ja erityisesti NIMBUS-menetelmän hyödyntäminen monitavoitteisessa päätöksenteossa - Teinilä, Ellemari (My University, 2019)
Työssä on käsitelty monitavoiteoptimointia yleisesti, erilaisia monitavoiteoptimointiongelmien ratkaisumenetelmiä, sekä erityisesti NIMBUS-menetelmän hyödyntämistä ongelmanratkaisussa. Työssä on käsitelty aluksi monitavoiteoptimoinnin keskeisiä käsitteitä sekä optimointiongelmien muotoa ja ratkaisua. Tämän jälkeen on esitelty erilaisia monitavoitteisten optimointiongelmien ratkaisumenetelmiä. Ratkaisumenetelmät on jaoteltu neljään osaan riippuen siitä, millaisessa roolissa päätöksentekijä ratkaisuprosessissa on. Jokaisesta menetelmäosasta on valittu yksi ratkaisumenetelmä, jonka toimintaperiaate on esitetty. Ratkaisumenetelmistä on nostettu esille erityisesti NIMBUS-menetelmä, jonka toimintaperiaate on esitetty tarkemmin ja jonka avulla on ratkaistu monitavoiteoptimointiongelma. Työssä on lisäksi esitetty sovelluksia, joissa NIMBUS-menetelmää on hyödynnetty. Aiheeksi on valittu paperin valmistukseen liittyvät monitavoiteongelmat, joista toinen kuvaa paperikoneen vedenjakeluongelmaa ja toinen paperintuotantoongelmaa. Molempien monitavoiteoptimontiongelmien ratkaisussa päätöksentekijä on ollut keskeisessä roolissa.
Keywords: monitavoiteoptimointi, optimointimenetelmä, NIMBUS-menetelmä, paperikone, paperintuotanto