"I Will Build a Wall" : Miten The Wall -meemeissä ilmenee internet-käyttäjien toisiinsa kohdistama vaikuttaminen? - Seppälä, Minna (My University, 2019)
Käsittelen pro gradu -tutkielmassani internet-meemejä ja niiden avulla tehtävää poliittista mielipidevaikuttamista. Tarkemmaksi aineistoksi olen valinnut Donald Trumpiin liittyvät The Wall -aiheiset meemit. Keskityn näihin meemeihin kuvan ja tekstin yhdistelmänä, ja tutkin sitä, miten internet-meemeissä ilmenee vallitsevan politiikan kommentoiminen. Lähden työssä liikkeelle meemin ja poliittisen meemin käsitteestä. Internet-meemin käsitettä avaan Limor Shifmanin tutkimusten pohjalta. Tarkastelen meemejä sosiaalisen median tuotteina mielipidevaikuttamisen näkökulmasta, ja tutkin miten niissä käytetään huumoria. Olen valinnut 229 meemin joukosta tarkempaan analyysiin 11 meemiä, jotka edustavat aineiston suurimpia meemijoukkoja. Analyysini perusteella Imgurissa julkaistuissa The Wall -meemeissä ilmenee kansalaisvaikuttamista, jonka avulla koitetaan kääntää yleinen mielipide vastustamaan Trumpin The Wall -hanketta. Näiden meemien sanoman tarkoituksena on henkilöidä kritiikki koskemaan Donald Trumpia. Internet-meemien avulla voidaan levittää tietoa globaalisti ympäri maailman ja saattaa yhteiseen tietoisuuteen mahdollisia politiikan epäkohtia. Meemien tulkinta on katsojan silmässä, ja internet-meemi voi saada erilaisia merkityksiä eri yksilöiden tulkinnoissa. Internet-meemi on leviämisnopeudeltaan tehokas, mutta sen viesti ei aina kohtaa haluttua lopputulosta tulkitsijan mielessä. Internet-meemit ovat osa internetin ja sosiaalisen median sisällöntuottajakulttuuria. Ne kehittyvät ja muokkautuvat uusien käyttäjien ja sukupolvien käsissä. Niiden avulla käydään keskustelua, otetaan kantaa ja ilmaistaan poliittisia ideologioita. Jatkokysymyksenä tälle tutkimukselle voisi esittää kysymyksen siitä, miten poliittisesti värittyneet meemit ovat kehittyneet tai muuttuneet viimeisen vuosikymmenen aikana.
Keywords: meemi, internet-meemi, huumori, poliittinen vaikuttaminen, julkisuus, sosiaalinen media