Innotutka-työkirja – Edistystä yrityksen innovointiprosessiin - Karppelin Annika; Nummi-Wikström Marita; Asteljoki Sari; Aalto Hanna-Kaisa; Majabacka Benny; Vuolas Mervi (Turun ammattikorkeakoulu, 2025)
Operatiivinen toiminta kiireisessä arjessa vie yrittäjän ajan. Strateginen toiminta ja tulevaisuuden rakentaminen jäävät usein liian vähälle. Selviytyäkseen muutosten keskellä yritysten on välttämätöntä suunnata katse rohkeasti tulevaisuuteen, aistia asiakasta ohjaavan arvomaailman muutosta ja ennakoida muutoksia markkinoilla. Hiljaisten signaalien systemaattinen seuraaminen ja tarkempi tutustuminen megatrendeihin antaa suuntalinjoja siitä, mihin yhteiskunta on menossa.
Markkinoilla tapahtuviin muutoksiin reagoiminen ja yrityksen voimavarojen suuntaaminen yrityksen kannalta keskeisiin ja kannattaviin toimiin vaatii resursseja. Tehokas resurssien käyttö on kaikkien yritysten tavoite. Työkirjan tarkoituksena on antaa mikro ja pk-yrityksille keinoja liiketoiminnan kriittiseen tarkasteluun sekä ideointityökaluja uudistamiseen.
Innotutka-työkirjassa esitellään hankkeessa käytettyjä, luovaan prosessiin inspiroivia työkaluja. Luovan prosessin tuloksena voidaan tuottaa hyviä ideoita ja pienempiä, liiketoimintaa edistäviä ratkaisuja tai asiakaspalvelua helpottavia käytäntöjä. Innovointityökirjaa voi hyödyntää oman tarpeen mukaan. Parhaimmillaan se edistää yrityksen luovaa prosessia ja innovaatioita ja tarjoaa väyliä uuteen ajatteluun. Mukana on myös malleja innovaatiotapahtumista, joita voi toteuttaa itsenäisesti tai yhteistyössä esimerkiksi korkeakoulujen kanssa.