Yksityistilaisuus: Turkulaisten homojen ja lesbojen kulttuurihistoriaa - Hautanen, Tarja (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2004)
Tutkimukseni aihe on turkulaisten homojen ja lesbojen kulttuurihistoria, ja kuvaan työssäni miesten yksityisjuhlia, ravintolakulttuuria ja naisten ystävyysverkostoja aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli vielä rikos, sekä vuoden 1971 vapautumisen jälkeen tapahtunutta järjestäytymistä yhdistykseksi, yhdistyksen vaiheita sekä sen järjestämien tilaisuuksien merkitystä turkulaisten homojen ja lesbojen elämässä. Rajaan työni pääasiassa vuosiin 19501990. Lisäksi käsittelen yhdessä alaluvussa homoseksuaali-suutta ja alakulttuurin piirteitä 1900-luvun alun Turussa sen materiaalin valossa, jota vuosisadan alusta olen löytänyt. Tämä työ on ensimmäinen turkulaista homo- ja lesbokulttuurin historiaa käsittelevä tutkimus, ja se liittyy Suomessa ajankohtaiseen homo- ja lesbohistorian tallennushankkeeseen. Työni perustuu haastatteluihin, joita on kaikkiaan 10 (6 miestä ja 4 naista), sekä nauhoittamattomiin keskusteluihin. Olen käyttänyt hyväkseni myös Turun Seudun Seta ry:n arkistoa, josta olen saanut tietoa yhdistyksen vaiheista. Vertaan alakulttuurin piirteitä muualla maailmassa tehtyihin tutkimuksiin, erityisesti Ruotsiin. Turun homoalakulttuuri oli hyvin samanlaista, vaikkakin pienimuotoisempaa kuin Göteborgissa ja Tukholmassa. Turku ja koko Suomi oli 1950-80-luvuilla ankea paikka elää homoseksuaalina ajan homovastaisen ilmapiirin vuoksi. Homojen ja lesbojen elämänpiirit olivat erillään toisistaan. Homomiehet tapasivat toisiaan sekä kotijuhlissa että ravintoloissa ja käyttivät lisäksi hyväksi kaupungin puistojen sekä käymälöiden puolijulkisia tiloja seksuaaliseen kanssakäymiseen. Lesbojen elämä oli keskittynyt kotien suojiin parisuhteiden ympärille ja ystäväpiireihin. Homoseksuaalisuuden poistuttua rikoslaista vuonna 1971 perustettiin Turkuun ensimmäinen homoseksuaalien yhdistys Päivänkakkarat, joka rekisteröitiin vuonna 1983 nimellä Turun Seudun Psyke ry. Yhdistys järjesti tansseja, joissa homot ja lesbot kokoontuivat ensi kertaa yhteen, ja näin alkoi lesbo- ja homoyhteisöllisyyden sekä oman identiteetin rakentamisen aika. Yhteisöllisyyden tunne oli voimakkaimmillaan vuonna 1990, jolloin Turussa järjestettiin valtakunnalliset seksuaalivähemmistöjen Vapautuspäivät. Haastatteluista on näkynyt elämän vaikeus mutta myös ylpeys selviytymisestä ja oman yhdistyksen saavutuksista. Ajan myötä kipeimmät muistot ovat muuttuneet nostalgiaksi, ja tarinoissa on korostettu hauskoja puolia oman alakulttuurin eri piirteistä. Tanssit ja diskot on nostettu esiin erityisen tärkeinä. Työn nimi Yksityistilaisuus viittaa 1980-luvulle: Psyken tanssien ajaksi oveen laitettiin ilmoitus yksityistilaisuudesta.