ETEISVÄRINÄN EPIDEMIOLOGIA JA VAIKUTUKSET ENNUSTEESEEN PERITONEAALIDIALYYSIPOTILAILLA - Puurtinen, Tuomas (My University, 2022)
Tämä syventävien opintojen opinnäytetyö käsittelee eteisvärinän epidemiologiaa ja ennustevaikutuksia peritoneaalidialyysillä (PD) hoidetuilla potilailla. Opinnäytetyö toteutettiin kliinisenä potilastutkimuksena. Työssä on perehdytty PD-hoidon perusteisiin, eteisvärinään ja terminaalivaiheen munuaistautiin (CKD5), sekä näiden epidemiologiaan ja komplikaatioihin. Kroonisen munuaistaudin (KMT) ilmaantuvuus on maailmanlaajuisesti kasvussa ja yleistymisen ennakoidaan johtavan lisääntyneeseen dialyysin tarpeeseen. KMT:n ja dialyysin on havaittu lisäävän eteisvärinän esiintyvyyttä ja ilmaantuvuutta. Lisäksi KMT:n etenemisen on todettu lisäävän eteisvärinään sairastumisen riskiä. Havainnot on tehty pääosin hemodialyysipotilailla (HD) ja kiinnostava tutkimuskysymys onkin, esiintyykö eteisvärinää PD-hoitoa saavilla potilailla HD-potilaita vähemmän ja olisiko eteisvärinän ennuste PD-potilailla parempi. Tutkimuksia aiheesta on vain kourallinen, eikä tuloksista voida vielä vetää kliinisiä johtopäätöksiä. Opinnäytetyö on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja aineistona on käytetty PDAF- tutkimusta (tutkimusnumero T 156/2019) varten kerättyä potilasaineistoa. PDAF- tutkimus on retrospektiivinen potilasrekisteritutkimus ja tutkimusaineisto koostui TYKS:n ja Satks:n potilaista, joille on kirjattu vuosina 2009 - 2019 ICD-10- diagnoosikoodi Z49.2 (muu dialyysi). Tutkimuspotilaiden henkilötunnukset haettiin kliinisen tietopalvelun tietohaulla tunnistamalla diagnoosikoodi ja aikaleima tutkimusajalta. Potilasaineistoon kerättiin käsin kattavat tiedot seurantajaksoa edeltävästä sairaushistoriasta sekä PD-hoidon ajan sairaalajaksoista, infektioista ja kliinisistä päätetapahtumista. Eteisvärinän ilmaantuvuuden seurantaa jatkettiin vielä seurantajakson jälkeen. 210 tutkimuspotilaasta joka viidennellä oli aiemmin todettu eteisvärinä ja tältä säästyneistä potilaista joka seitsemäs kehitti eteisvärinän tutkimuksen aikana. Uuden eteisvärinän ilmaantuvuuteen oli itsenäisesti monimuuttujamallissa yhteydessä ikä, aiempi munuaissiirre ja uniapnea. Aiempi eteisvärinä oli yhteydessä suurentuneen kuolemanriskin, mutta ei aivoinfarktiin sairastumisen riskin kanssa. Uusi eteisvärinädiagnoosi ei ollut yhteydessä kuolleisuuden tai aivoinfarktiriskin kanssa tässä tutkimuksessa. Avainsanat: Peritoneaalidialyysi, krooninen munuaistauti, eteisvärinä
Keywords: Peritoneaalidialyysi, krooninen munuaistauti, eteisvärinä