Geomorfologia ja pintalohkareisuus Kokemäen Sääksjärven subglasiaalisella sulamisvesireitillä - Kuukka, Anton (My University, 2023)
Fennoskandian mannerjäätikön deglasiaatio 20 000–10 000 vuotta sitten jätti maaperään lukuisia erilaisia maaperämuodostumia, jotka paljastavat tietoa mannerjäätikön toiminnasta. Tieteellisesti viimeaikaisin maaperämuodostumien luokka on murtoo, joka on kolmionmuotoinen subglasiaalisilla sulamisvesireiteillä muodostunut maastonmuoto. Tyypillistä murtoille on suuri pintalohkareisuus, mutta tarkempaa selvitystä sulamisvesireittien kivisyydestä ei ole aiemmin tehty. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää pintalohkareisuuden ja murtoomuotojen suhdetta ja vaihtelua Kokemäen Sääksjärvellä. Aineistona on käytössä noin 4000 lohkareen paikkatietoaineisto, joka on kerätty maastossa satelliittipaikannuksen avulla. Murtoiden rajaamiseen käytettiin laserkeilausaineistosta laskettua digitaalista korkeusmallia. Menetelminä käytettiin geomorfologista kartoittamista, päällekkäisanalyysiä ja visuaalista karttatulkintaa. Tutkimuksen keskeisenä tuloksena on, että sulamisvesireitillä pintalohkareisuus on keskittynyt murtoomuotojen ja muiden kohoavien maastonmuotojen päälle. Sulamisvesireitin tasaiset alueet, muinaiset sulamisvesikanavat sekä murtookentille tyypilliset viuhkamurrokset ovat suhteessa kivettömämpiä. Jäätikkökuljetuksen prosessit sekä subglasiaaliset olosuhteet selittävät topografian vaikutusta kivien sijoittumiseen. Mahdollisesti mannerjään pohja on vaihdellut sulan ja jäätyneen välillä, ja jäätyneenä lohkareet ovat tempautuneet yllä virtaavan mannerjään mukana sulamisvesireitin kohoavien maastonmuotojen päälle. Tutkimus esittelee uudenlaisen lähestymistavan pintalohkareisuuden paleoglasiologiseen tutkimiseen. Yhdessä muiden tutkimusmenetelmien kanssa se tuo arvokkaan lisän paikallisen glasiaalidynamiikan ymmärtämiseen.

The deglaciation of the Fennoscandian Ice Sheet 20 000–10 000 years ago, left numerous different superficial geological units on the ground, revealing information about the dynamics of the continental glacier. Scientifically, the most recent category of superficial geological unit is murtoo, which is a triangular landform formed by subglacial meltwater. Murtoos are characterized by high density of surface boulders, but more detailed study of the stoniness of the meltwater routes has not been made previously. The aim of this study is to investigate the relationship and variation of the surface boulders and murtoos in Sääksjärvi, SW Finland. The data used were spatial data from about 4,000 boulders, which were collected in the terrain using GNSS. To delineate murtoos, a digital elevation model created from the laser scanning data was used. The methods were geomorphological mapping, overlay analysis and visual interpretation. A key finding of the study is that on the meltwater route, surface boulders are concentrated over murtoos and other positive terrain forms. The flat areas of the meltwater route, the ancient meltwater channels, and the fan-shaped hollows have relatively less boulders. The processes of glacial transport and subglacial environments explain the impact of topography to the positions of the boulders. Potentially, the bed of the continental glacier has fluctuated between melted and frozen, and when frozen, the boulders have been transported on positive terrain forms. The study presents a novel approach to the paleoglaciological study of surface boulders. It brings valuable additional information to understand the local glacial dynamics together with other methods.
Keywords: paleoglasiologia, pintalohkareisuus, sulamisvesireitit, glasiaalidynamiikka, murtoot