Robottikolonoskopia: magneettikolonoskopia sujuvoittamaan suolistosyövän seulontaa - Halkilahti, Anni (My University, 2025)
Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin ja toiseksi eniten diagnosoitu syöpä. Suolistosyövän seulonta on ainoa tapa havaita ja hoitaa suolistosyöpä ajoissa. Seulonnan ikähaarukan kasvaminen Suomessa, ikääntyvä väestö sekä lisääntyneet suolistosyöpätapaukset nuorempien keskuudessa kuormittavat terveydenhuoltoa. Perinteinen kolonoskopia on yleisin tapa diagnosoida suolistosyöpä, sillä se tarjoaa mahdollisuuden suolen havainnointiin sekä hoidollisiin toimintoihin, kuten biopsiaan. Siihen liittyy erilaisia ongelmia, kuten potilaan tuntema kipu toimenpiteen aikana sekä kolonoskopistien tuki- ja liikuntaelinvammat. Perinteisen kolonoskopian kohtaamat ongelmat ovat johtaneet robottikolonoskopian tutkimiseen. Sillä tarkoitetaan perinteisen kolonoskopiin korvaamista laitteella, joka tukee kolonoskopistia tietokoneavusteisesti. Robottikolonoskopia käsitteeseen sisältyy monia laitteita, joiden erilaiset liikuttamistavat luovat mahdollisuuden mukavampaan toimenpiteeseen sekä potilaille että kolonoskopisteille. Robottikolonoskopialla on kuitenkin haasteita, joista yleisiä kaikille robottikolonoskopian laitteille ovat ympäristöystävällisyys ja taloudellinen kannattavuus. Tutkielmassa perehdytään tarkemmin magneettikolonoskopiaan, jolla tarkoitetaan robottikolonoskopian laitetta, joka hyödyntää magneettista liikuttamismekanismia. Tämä luo mahdollisuuden kivuttomampaan kolonoskopiaan potilaalle sekä ergonomisemman työskentelyn ja helpomman kouluttautumisen kolonoskopistille. Tutkielmassa pohditaan perinteisen kolonoskoopin korvaamista magneettikolonoskoopilla ja sen hyödyntämistä Suomen suolistosyövän seulonnassa. Tutkielmassa todetaan magneettikolonoskopian olevan lupaava tapa tuottaa kivuttomampi toimenpide, mutta sen haasteet hoidollisella puolella estävät sen käyttöönoton suolistosyövän seulonnassa. Tutkielma osoittaa tutkimuksen tärkeyden suolistosyöpätapausten kasvun sekä perinteisen kolonoskopian kohtaamien ongelmien myötä, mutta tulevaisuudessa tutkimuksessa täytyy ottaa huomioon ympäristöystävällisyys ja taloudellinen kannattavuus.
Keywords: suolistosyövän seulonta, kolonoskopia, robottikolonoskopia, magneettikolonoskopia