Vastuullisuuden integrointi sijoitussuunnitelmaan : vastuullinen sijoittaminen varainhoidon näkökulmasta - Malin, Essi (My University, 2021)
Vastuullisen sijoittamisen, eli ESG-sijoittamisen suosio on kasvanut 1980-luvulta lähtien ja viimeisten 15 vuoden aikana vastuullisesta sijoittamisesta on tullut valtavirtaa varainhoitajien salkussa. Vastuullinen sijoittaminen jaetaan yleensä kolmeen eri osa-alueeseen: ympäristö, sosiaaliset tekijät ja hyvä hallintotapa. Vastuullisuus itsessään on subjektiivinen käsite ja tarkastelijan oma mielipide, arvomaailma ja tavoitteet vaikuttavat käsitykseen siitä, minkälaiset sijoituskohteet ja -strategiat ovat vastuullisia. Tämä subjektiivisuus tuo haasteita vastuullisen sijoittamisen yhtenäistämiseen ja standardointiin. Varainhoitajat toteuttavat sijoitussuunnitelmia asiakkaidensa puolesta ja täten pääsevät vaikuttamaan paljon vastuullisen sijoittamisen kehitykseen. Varainhoitajan työhön kuuluu perehtyä potentiaalisen sijoituskohteen vastuullisuuteen tekemällä vastuullisuusanalyysi, johon kuuluu perinteisen, taloudellisia lukuja tarkastelevan analyysin lisäksi vastuullisuuden kolmen eri osa-alueen tarkastelu ja arviointi. Vastuullisuusanalyysissa on integroitu perinteinen analyysi, sekä vastuullisuuden tarkastelu ja sijoituspäätös rakentuu tämän integroidun analyysin pohjalta. Tähän analyysiin voidaan ottaa avuksi ulkopuolisten palveluntarjoajien tekemiä vastuullisuusarviointeja ja -luokituksia yrityksistä. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia vastuullista sijoittamista varainhoidon näkökulmasta problematisoimalla vastuullisuutta käsitteenä, erityisesti sen subjektiivisuutta. Tarkastelun alla ovat vastuullisuusanalyysi, sijoitusprosessi ja vastuullisuuden raportointi. Tutkimus antaa myös tietoa siitä, mitä haasteita varainhoito kohtaa vastuullisessa sijoittamisessa ja mihin suuntaan vastuullista sijoittamista tulisi kehittää. Metodologia on laadullinen ja tutkimusote on toiminta-analyyttinen. Tutkimus toteutetaan puolistrukturoituina haastatteluina. Haastateltavana on kolme varainhoidon ammattilaista, joilla on takanaan pitkä ura vastuullisessa sijoittamisessa ja jotka ovat työssään päivittäin tekemisissä aiheen parissa. Johtopäätöksinä voidaan todeta, että vastuullisen sijoittamisen sijaan alalla aletaan puhua enemmänkin kestävästä sijoittamisesta, korostaen ympäristökärkeä. Ympäristökärjen korostaminen voi aiheuttaa viherpesua. Vastuullinen sijoittaminen nähdään myös tärkeänä riskinhallinnan välineenä. Subjektiivisuus tuo haasteensa sijoitusprosessiin, erityisesti asiakkaiden preferenssejä määritellessä.
Keywords: vastuullinen sijoittaminen, ESG, varainhoito, vastuullisuusanalyysi