Eklampsia on vakava uhka äidin ja sikiön terveydelle - Jaatinen, Noora; Ekholm, Eeva (Suomen lääkäriliitto, 2026)
• Eklampsia on pre-eklampsiaan liittyvä kouristuskohtaus, joka ilmenee raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen.
• Suomessa komplikaatio on harvinainen: esiintyvyys on 1,5/10 000 synnytystä.
• Terveydenhuollossa tulisi osata tunnistaa odottajat ja hiljattain synnyttäneet, joilla on eklampsian riski, ja ohjata heidät päivystyksellisesti erikoissairaanhoitoon.
• Magnesiumsulfaatti on ensisijainen lääke eklampsian hoidossa ja ehkäisyssä.Se vähentää toistuvia kouristuksia ja äitikuolleisuutta sekä ehkäisee kouristuksia vaikea-asteista pre-eklampsiaa sairastavilla.