Henkilöstövuokraus osana joustavaa toimitusketjun resurssisuunnittelua - Viiru, Jesse (My University, 2026)
Globaalia liiketoimintaympäristöä määrittelee kasvava epävarmuus ja kysynnän volatiliteetti, mikä on nostanut toimitusketjujen resilienssin ja vastekyvyn yritysten selviytymisstrategioiden keskiöön. Resurssisuunnittelulla on tässä kontekstissa kriittinen merkitys, sillä kyky sovittaa henkilöstökapasiteetti nopeasti kysynnän vaihteluihin määrittää koko ketjun joustavuustason. Tutkimuksen taustalla on tarve ymmärtää henkilöstövuokrauksen strategista roolia perinteisen operatiivisen ruuhka-avun sijaan. Tutkielman keskeisenä tavoitteena on selvittää, miten henkilöstövuokraus toimii toimitusketjun joustavan resurssisuunnittelun välineenä. Tutkimuskysymykset keskittyvät siihen, millaisia hyötyjä henkilöstövuokraus tarjoaa volyymijoustavuuden ja resilienssin näkökulmasta, sekä miten digitalisaatio ja sosiaalinen vastuullisuus vaikuttavat tähän kokonaisuuteen. Tutkimusmenetelmänä on käytetty laadullista kirjallisuuskatsausta, joka mahdollistaa laajan teoreettisen synteesin muodostamisen olemassa olevan tiedon pohjalta. Tutkimuksessa käytetty aineisto koostuu keskeisistä toimitusketjun hallinnan, strategisen HR-johtamisen ja joustavuusteorioiden tieteellisistä artikkeleista sekä ajankohtaisista ammattikirjallisuuden lähteistä. Analyysissa hyödynnetään klassisia teorioita, kuten Atkinsonin joustavuusmallia ja Fisherin vastekykyteoriaa, ja niitä peilataan nykyaikaiseen, digitalisoituneeseen toimintaympäristöön. Aineiston valinnassa on painotettu vertaisarvioituja julkaisuja, jotka käsittelevät resurssienhallintaa osana toimitusketjun strategista kyvykkyyttä. Tutkimuksen päätulokset osoittavat, että henkilöstövuokraus toimii toimitusketjun kriittisenä iskunvaimentimena, joka parantaa resilienssiä erityisesti lyhentämällä häiriöistä palautumiseen kuluvaa aikaa. Digitalisaation todetaan integroineen vuokratyömarkkinat osaksi ketjun reaaliaikaista ohjausta, mikä parantaa vastekykyä. Johtopäätöksissä korostetaan, että menestyvä resurssisuunnittelu vaatii tasapainoilua operatiivisen joustavuuden ja sosiaalisen vastuun välillä; eettisesti kestävä henkilöstövuokraus nähdään vakuutuksena maineriskejä vastaan ja keinona varmistaa toimitusketjun pitkän aikavälin legitimiteetti.
Keywords: toimitusketjun hallinta; henkilöstövuokraus; resilienssi; vastekyky; numeerinen joustavuus; resurssisuunnittelu