Makrotroponiinit ja troponiinien autovasta-aineet sydäninfarktidiagnostiikassa - Rizk, Heidi (My University, 2024)
Sydäninfarkti on sairauskohtaus, jossa hapellisen veren virtaus sepelvaltimon kautta sydänlihakseen on rajoittunut. Sydäninfarktissa sydänlihaksesta vapautuu verenkiertoon sydänperäisiä troponiineja, jotka havaitaan verikokeissa käyttämällä kohdennettua määritystä. Sydänperäisen troponiinin määritykset ovat alttiita häiriöille. Tässä tutkielmassa selvitetään troponiinin autovasta-aineiden ja makrotroponiinien aiheuttamaa häiriötä sydänperäisen troponiinin määrityksille. Troponiinin autovasta-aineet ovat elimistön tuottamia troponiiniin kohdistuvia vasta-aineita. Ne syntyvät, kun verenkiertoon vapautuu troponiinia ja elimistön immuunijärjestelmä reagoi niihin. Makrotroponiini koostuu sydänperäisestä troponiinista ja siihen sitoutuvasta troponiinin autovasta-aineesta. Makrotroponiinit voivat aiheuttaa kohonneita määritystuloksia, ja tähän ilmiöön vaikuttavat niiden rakenne ja pitkäikäisyys verenkierrossa. Makrotroponiini voidaan havaita käyttämällä menetelmiä, jotka poistavat näytteistä vasta-aineet ja vasta-ainekompleksit tai jotka jaottelevat näytteessä olevat molekyylit molekyylipainon tai tiheyden mukaan. Troponiinin autovasta-aineet voidaan havaita niitä tunnistavalla immunomäärityksellä. Sydäninfarktin ja muiden äkillisten sydänoireyhtymien hoidon kannalta on tärkeää, että makrotroponiinien ja troponiini autovasta-aineiden vaikutuksia sydäninfarktin diagnosointiin tutkitaan.