Lähikuva. Vol 33 Nro 1 (2020): Konepuhe ja puhuvat koneet. - Tanja Sihvonen; Pertti Grönholm; Kimi Kärki (Lähikuva-yhdistys, 2022)
Tällä hetkellä yksi keskeisistä teknologisen toimijuuden tulevaisuuskuvista liittyy puhuvaan ja puhetta ymmärtävään koneeseen sekä ihmisen ja koneen vuorovaikutuksen äänellisiin muotoihin. Lähikuvan teemanumerossa ”Konepuhe ja puhuvat koneet” tarkastellaan ihmisen ja koneen vuorovaikutukseen liittyviä kulttuuri-ilmiöitä, kuten sitä, miten puhuvia koneita ja tekoälyä on pohdittu ja ennakoitu esimerkiksi elokuvissa ja sosiaalisen median alustoilla. Teemaa lähestytään monipuolisesti niin reaalisen kuin kuvitellunkin tekniikan osalta.