Selvitys oikeusvaltion kriisinkestävyydestä oikeushallinnon toimivuuden näkökulmasta - Pohjankoski, Pekka; Hämäläinen, Hanna; Brunila, Tuukka; Salminen, Janne (Finland, 2026)
Petteri Orpon hallitusohjelmassa on tunnistettu oikeusvaltion kriisinkestävyys ja tarve yhteiskunnan kriisinkestävyyden vahvistamiselle. Selvityksen tavoitteena on tukea tiedollisesti ja antaa syötteitä tulevaan oikeudenhoidon selontekoon sekä oikeusvaltion kriisinkestävyyden vahvistamiseen oikeusministeriön hallinnonalan varautumis- ja valmiustoiminnan kehittämiseen.
Selvityksessä tarkastellaan oikeusvaltiollisuutta kriisioloissa, arvioidaan erilaisia oikeusvaltion kannalta keskeisiä kriisityyppejä sekä pyritään tunnistamaan oikeushallinnon toimijoiden ja toimintojen kriittisimpiä haavoittuvaisuuksia poikkeuksellisissa olosuhteissa. Kriisit koettelevat oikeushallinnon toimintoja eri tavoin, ja ne voivat olla monenlaisia laajuudeltaan, kestoltaan ja muutosnopeudeltaan. Tarkastelu koskee oikeushallinnon ydintoimintojen, kuten tuomioistuinten, syyttäjien, toimeenpanoviranomaisten tai rikosseuraamusviranomaisten, mahdollisimman häiriöttömän toiminnan takaamisen haasteita. Oikeusvaltion periaatteiden taustakartoituksen pohjalta arvioidaan, miten oikeusvaltiollisuus tulisi huomioida kriiseihin varautumisessa ja kriisitoimissa erityisesti oikeusministeriön hallinnonalalla, mitkä ovat keskeisiä toimintoja, joiden avulla oikeushallinnon varautumista ja kriisinkestävyyttä vahvistetaan, sekä mitä ja miten toimintoja tulisi turvata oikeusvaltion toimivuuden näkökulmasta. Kriiseihin liittyviä haasteita ja vaatimuksia konkretisoidaan oikeushallinnon poikkeusolojen tarkistuslistassa. Tarkastelussa korostuu, että lähtökohtana myös poikkeuksellisina aikoina toimimiselle ovat normaaliaikojen toimivaltuudet ja lainsäädäntö. Oikeusvaltion kannalta oikeushallinnon keskeisten toimintojen haasteet tulisi tunnistaa ja niihin reagoida mahdollisuuksien mukaan jo normaaliaikoina, sillä poikkeuksellisina aikoina normaalioloissa havaitut toimijoiden ja prosessien haavoittuvuudet korostuvat.