Äidin raskaudenaikaisen tupakoinnin yhteys lapsen kielellisiin taitoihin - Viitamaa, Marianne (My University, 2022)
Vaikka äidin runsaan raskausajan tupakoinnin tiedetään vaikuttavan sikiön neuraaliseen kehitykseen, on nikotiinialtistuksesta seuraavien neurobiologisten muutosten yhteys lapsen kielellisiin taitoihin edelleen epäselvä. Äidin raskausajan tupakointi on aiempien tutkimusten perusteella yksi mahdollinen kielihäiriön riskitekijä, mutta kielihäiriöriskiin tiedetään vaikuttavan monet ympäristö- ja yksilötekijät, joiden keskinäisiä vaikutussuhteita ei täysin tunneta. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin, onko äidin raskausajan tupakointi lineaarisesti yhteydessä lapsen varhaiseen kielen kehitykseen suuressa varsinaissuomalaisessa FinnBrain-syntymäkohortissa. Tutkimuksessa tarkasteltiin tupakoimattomien, tupakoinnin lopettaneiden ja koko raskausajan tupakoineiden äitien lapsia kahdessa ikäpisteessä. Tutkimuksen tavoitteena oli muodostaa lineaarista regressioanalyysia käyttäen lapsen kielellisiä taitoja kahdessa eri varhaislapsuuden vaiheessa ennustava malli, joka huomioi äidin raskausajan tupakoinnin lisäksi tärkeimmät tupakoinnin ja kielellisten taitojen suhteeseen vaikuttavat ympäristö- ja yksilötekijät. Tutkimuksessa saatiin muodostettua lapsen kielellisiä taitoja 14 ja 30 kuukauden iässä ennustavat mallit. Tutkimuksen tulosten perusteella äidin raskausajan tupakointi ei kuitenkaan selittänyt lapsen kielellisiä taitoja yksin tai yhdessä muiden tekijöiden kanssa kummassakaan varhaislapsuuden ikäpisteessä. Tutkimuksen perusteella lapsen kielellisiä taitoja selittävät tekijät olivat aiempien tutkimusten tapaan sekä lapseen että tämän kasvuympäristöön liittyviä tekijöitä, kuten lapsen sukupuoli ja raskauden kesto. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että äidin raskausajan tupakointi ei ole haitallista lapsen varhaiselle kielen kehitykselle ainakaan tässä kohortissa esiintyneillä tupakoinnin tasoilla. Tutkimuksen tulosten perusteella ei voida päätellä äidin runsaan tupakoinnin vaikutuksia lapsen kielen kehitykseen, tai tupakoinnin mahdollisia seurauksia lapsen myöhempään kielen kehitykseen.
Keywords: kehityksellinen kielihäiriö, kielellinen erityisvaikeus, SLI, DLD, kielelliset taidot, kielihäiriön riskitekijät, raskausajan tupakointi, äidin tupakointi, tupakka-altistus, nikotiini, kotiniini, toksiinit