Mikä menee ylös, tulee myös alas : Laatutavoiteteoreema henkilökohtaisen putoamissuojainjärjestelmän ankkurointipisteen valmistamiseksi - Hintsala, Jussi; Heikkilä, Ville (My University, 2019)
Tämän tutkielman tarkoituksena on luoda laatutavoiteteoreema henkilökohtaisen putoamissuojainjärjestelmän ankkurointipisteen valmistamiseksi. Tutkimuksen lähtökohtana on tutkielman tekijöiden vuosien kattotyöskentelykokemusten kautta ilmenneet ongelmat työturvallisuusvaatimusten ja työtehokkuuden yhteensovittamisessa. Tämän tutkimuksen aikana tutkielman tekijät pyrkivät ratkaisemaan tuota havaittua ongelmaa suunnittelemalla ja valmistamalla siirrettävän ankkurointipisteen. Tämä tutkielma on laadullinen tapaustutkimus, joka on tehty tutkivan tuottamisen metodilla. Teoriaosuudessa laaditaan tutkielman aikana valmistettavaa tuotetta, eli ankkurointipistettä koskeva laatutavoitteisto. Laatutavoitteiden toteutumista testataan suunnittelemalla ja valmistamalla ankkurointipiste, sekä testaamalla ankkurointipistettä koehenkilöiden toimesta sen varsinaisessa käyttökohteessa, konesaumatulla peltikatolla. Ankkurointipisteen käyttäjätietoa kerättiin haastattelemalla koehenkilöitä testiradan suorittamisen jälkeen. Tulokset osoittavat, että tutkielman aikana suunnitellun ja valmistetun ankkurointipisteen laatutavoitteista osa jäi toteutumatta. Ankkurointipisteen kahdeksastatoista laatutavoitteesta viisitoista toteutui. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että kattotyöskentelyn työtehokkuuden parantaminen työturvallisuusvaatimukset huomioon ottaen on mahdollista siirreltävän ankkurointipisteen avulla.
Keywords: työturvallisuus, tuotekehittely, tutkiva tuottaminen, putoamissuojaus, laatutavoiteteoria, standardi