”Me ihmiset näet muutumme ajan mukana” – Identiteetit suomalaisen siirtolaisnaisen kirjeissä vuosina 1913–1923 - Rautanen, Iiris (My University, 2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan New Yorkissa kotiapulaisena työskennelleen Anna Syvänteen siirtolaiskirjeitä identiteetin näkökulmasta. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia identiteettejä hänen kirjeenvaihtoonsa sisältyi. Lisäksi tarkastellaan sitä, miten identiteetit rakentuivat ja mitkä seikat niihin vaikuttivat. Tutkimuksen alkuperäisaineisto muodostuu Syvänteen Yhdysvalloista kahdelle siskolleen vuosina 1913– 1923 lähettämistä kirjeistä. Aineistoa analysoidaan diskurssianalyyttisella ja kontekstualisoivalla tutkimusmenetelmällä. Aineiston analyysissä selvisi, että Syvänne jäsensi identiteettejään kahden erilaisen kerronnan kautta. Yhtäältä hän rakensi identiteettejä suhteessa keskeisiin sosiaalisiin rooleihinsa, eli kotiapulaisena, naimattomana naisena ja siskona. Toisaalta identiteettejä muotoili myös kerronta, jolla Syvänne asemoi itseään suhteessa molempiin kotimaihinsa, eli Suomeen ja Yhdysvaltoihin. Tutkimus osoittaa, että Syvänne rakensi kirjeenvaihdon edetessä yhtäaikaisesti useita erilaisia identiteettejä, ja kirjeistä välittyy varsin moniulotteinen kuva hänestä. Identiteettikerronta toi esille sekä muutoksia että jatkuvuuksia. Erityisesti kotiapulaisen ja naimattoman naisen rooleihin sekä Yhdysvaltoihin liittynyt kerronta toi esiin hänessä tapahtuneita muutoksia sekä kiinnittymistä uuteen asuinmaahan. Sen sijaan siskon rooliin sekä Suomeen liittynyt identiteettikerronta ilmensi pysyvyyttä ja jatkuvaa yhteyttä perheeseen sekä entiseen kotimaahan. Kirjeet ilmentävät ylirajaisen identiteetin muodostumisprosessia, jossa Syvänne koki yhteyttä samanaikaisesti sekä Suomeen että Yhdysvaltoihin.
Keywords: kirjeet, identiteetti, siirtolaisuus