Kehotietoisen joogaharjoituksen merkitys lapsiryhmän emotionaaliseen säätelyyn - Hippi, Siru (My University, 2023)
Tämä pro gradu- tutkielma tarkastelee kehotietoisen joogaharjoituksen merkityksiä lapsiryhmän emotionaaliseen säätelyyn. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia siitä, millainen merkitys kehotietoisella joogaharjoituksella on lapsiryhmän emotionaaliseen säätelyyn ja miten kehotietoista joogaharjoitusta voidaan käyttää lapsiryhmän emotionaalisen säätelyn tukena. Aiempien tutkimusten tulokset ovat osoittaneet kehotietoisten harjoitusten positiivisia merkityksiä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja kehitykseen. Lisäksi yhteiskunnassa keskustellaan lisääntyneistä mielenterveyshaasteista, joka on yhteydessä heikkoon emotionaaliseen säätelyyn. Tämän vuoksi aihetta on tärkeä tutkia. Tutkimus on luonteeltaan kvalitatiivinen tapaustutkimus. Sen aineistona ovat varhaiskasvatuksen opettajien haastattelut sekä opettajien tallettamat ääninauha tallenteet. Tutkimukseen osallistuneita varhaiskasvatuksen opettajia oli kolme. Aineisto on analysoitu teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tutkimuksen teorian keskeisimpinä käsitteinä ovat emotionaalinen säätely, itsesäätely, kehotietoisuus ja kehotietoinen harjoitus. Tulokset osoittavat kehotietoisella joogaharjoituksella olevan positiivinen merkitys lapsiryhmän emotionaaliseen säätelyyn. Varhaiskasvatuksen opettajien mukaan kehotietoisen joogaharjoittelun myötä lapsiryhmä pystyi pysähtymään ja rauhoittumaan paremmin. Lisäksi tutkimuksen tulokset osoittavat lapsiryhmän ”räjähdysherkkyyden” vähentyneen ja lasten saaneen uusia keinoja tunteiden säätelyyn. Kehotietoista joogaharjoitusta tulee toteuttaa säännöllisesti ja harjoitteluun on hyvä sisällyttää konkretiaa. Lisäksi selkeä ohjeistus ja toiminnan kulku ovat tärkeitä harjoituksen toimivuuden kannalta. Tutkimuksen myötä varhaiskasvatuksen opettajat suhtautuivat lapsiryhmän emotionaaliseen säätelyyn ratkaisukeskeisemmin. Tutkimuksen tulosten perusteella voi todeta, että kehotietoisella joogaharjoituksella on positiivinen merkitys varhaiskasvatuksen lapsiryhmän emotionaaliseen säätelyyn. Kehotietoisen joogaharjoituksen toimivuuden kannalta toimintaan on tärkeää sisällyttää konkretiaa. Lisäksi harjoittelun tulee olla säännöllistä.
Keywords: emotionaalinen säätely, itsesäätely, jooga, kehotietoisuus, varhaiskasvatus