Palkitsemisjärjestelmien vaikutus rahoitusalan asiantuntijoiden kokemaan työmotivaatioon - Vihiniemi, Henna (My University, 2022)
Asiantuntijoiden merkitys tämän päivän organisaatioille on oleellinen. Asiantuntijoilla tarkoitetaan jatkuvasti kasvavaa ja kehittyvää työntekijäryhmää, joiden tekemisen keskiössä on jonkin alan asiantuntijuus ja vahva tietämys. Asiantuntijat nähdään organisaation pääomana, minkä vuoksi organisaatioissa tulee aiempaa enemmän keskittyä asiantuntijoiden motivaation ja työtyytyväisyyden ylläpitämiseen. Palkitsemisella on pitkät juuret työntekijöiden motivoinnissa. Manuaalityön väistyessä asiantuntijatöiden tieltä on palkitsemisessa otettu käyttöön aiempaa enemmän myös aineellisia palkitsemistapoja, kuten mahdollisuuksia kehittyä työssä sekä vapautta oman työn johtamiseen. Haasteena tämän päivän palkitsemisessa onkin nähty aineettomien ja aineellisten palkitsemistapojen suhde organisaatioiden palkitsemisstrategiassa. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, mitä vaikutuksia palkitsemisjärjestelmillä on rahoitusalan asiantuntijoiden työmotivaatioon. Palkitsemisjärjestelmien ja työmotivaation välistä yhteyttä selvitettiin kvantitatiivisin menetelmin toteuttamalla kyselytutkimus suomalaisen finanssialan organisaation asiantuntijoille. Tutkielman osaongelmien avulla pyrittiin analysoimaan, mitkä motivaation osa-alueet ohjaavat rahoitusalan asiantuntijoiden työmotivaatiota ja mitkä positiiviset ja mitkä negatiiviset tekijät vaikuttavat asiantuntijoiden työmotivaation muodostumiseen ja sen ylläpitämiseen. Samassa yhteydessä saatiin selville myös kohdeorganisaation asiantuntijoiden näkemyksiä käytössä olevan palkitsemisjärjestelmän kehittämiseksi siten, että se tukisi paremmin asiantuntijoiden työmotivaatiota. Kyselyyn vastasi yhteensä 58 rahoitusalan asiantuntijaa. Tutkielmassa selvisi, että palkitsemisjärjestelmillä on pääasiassa positiivinen vaikutus rahoitusalan asiantuntijoiden työmotivaatioon, mikäli palkitsemisjärjestelmä sisältää sekä aineettomia että aineellisia osa-alueita. Havaittiin, että asiantuntijoiden motivaatiota ohjaavat pääasiassa motivaation autonomiset osa-alueet, mikä puolestaan viittaa varsin korkeaan sisäisen motivaation tasoon. Analyysin yhteydessä todettiin kuitenkin, että myös aineellisilla osa-alueilla on oleellinen merkitys positiivisen motivaation näkökulmasta. Lisäksi havaittiin, että aineettomien palkitsemiskeinojen puutteilla on merkittäviä negatiivisia vaikutuksia asiantuntijoiden työmotivaatioon. Tutkielman tulokset toimivat kohdeorganisaation tukena ja tarjoavat parempaa ymmärrystä asiantuntijoiden työmotivaation muodostumiseen vaikuttaviin osatekijöihin.
Keywords: työmotivaatio, asiantuntija, palkitseminen, palkitsemisjärjestelmä, suoritusmittaus