Työnantajan oikeus valvoa työntekijöitä teknisin valvontamenetelmin - Lautanala, Roosa (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan työnantajan oikeutta valvoa työntekijöitä teknisin valvontamenetelmin etä- ja lähityössä. Työnantajan valvontaoikeus perustuu työsopimuslain 1 luvun 1 §:ään, joka antaa työnantajalle oikeuden johtaa ja valvoa työtä. Työnantajan oikeutta valvoa työntekoa teknisin valvontamenetelmin rajoittaa kuitenkin olennaisesti tietosuojalainsäädäntö. Teknisellä valvonnalla kerätään ja käsitellään työntekijöiden henkilötietoja, joten työnantajan on otettava erityisesti EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja laki yksityisyyden suojasta työelämässä huomioon teknistä valvontaa käytettäessä. Tutkielmassa arvioidaan teknisen valvonnan oikeuden laajuutta hiiren ja näppäimistön liikkeiden sekä tietoverkkojen käytön valvontaan perustuen. Tutkielma on rajattu työsuhteessa oleviin henkilöihin eli tutkielman ulkopuolelle jäävät virkasuhteet ja itsenäiset ammatinharjoittajat. Tutkielman metodina toimii lainoppi, jonka avulla systematisoidaan ja tulkitaan tekniseen valvontaan vaikuttavaa sääntelyä. Tutkielmassa arvioidaan erityisesti, onko työnantajalla tietosuoja-asetuksen 6 artiklan mukainen käsittelyperuste henkilötietojen käsittelylle teknisen valvonnan osalta. Lainoppiin perustuen tarkastellaan lisäksi, miten tietosuoja-asetuksen 5 artiklan sisältämät henkilötietojen käsittelyperusteet vaikuttavat työnantajan oikeuteen valvoa työntekijöitä teknisin valvontamenetelmin. Tutkielman lähdeaineistona hyödynnetään tekniseen valvontaan vaikuttavaa työelämä- sekä tietosuojasääntelyä. Lähteinä toimivat lisäksi relevantti oikeuskirjallisuus, virallislähteet, tietosuojaa koskevat ohjeistukset ja oikeuskäytäntö. Tutkielman keskeinen havainto on, että työnantajalla on tietyin edellytyksin oikeus valvoa työntekijöitä teknisin valvontamenetelmin. Työnantajalla voidaan arvioida olevan oikeutettu etu teknisen valvonnan käyttämiseen työsuhteessa, mutta tätä oikeutta on arvioitava tiukasti. Henkilötietojen käsittelyperiaatteet asettavat puolestaan lisävaatimuksia teknisen valvonnan käytölle sekä rajoittavat osaltaan mahdollisuuksia hyödyntää teknistä valvontaa työsuhteessa. Teknistä valvontaa koskeva sääntely ei siten näytä mahdollistavan teknistä valvontaa kovinkaan laajasti vaan se on hyvin rajoitettua. Työntekijääkin koskeva oikeus yksityisyyden suojaan on laaja oikeus, joka rajoittaa huomattavasti työnantajan mahdollisuuksia tekniseen valvontaan. Työnantajan on pystyttävä perustelemaan erityisesti teknisen valvonnan tarpeellisuus huolellisesti, jotta teknistä valvontaa on oikeus hyödyntää työsuhteessa.
Keywords: direktio-oikeus, valvontaoikeus, tekninen valvonta, yksityiselämän suoja, tietosuoja