Inhimillisen pääoman mittaaminen ja analysointi tilintarkastus- ja konsultointiorganisaatiossa : tapaustutkimus - Räsänen, Noora (My University, 2021)
Organisaation kestävän kilpailuedun voidaan katsoa muodostuvan sen hallussa olevista aineettomista resursseista, joita on haastavaa jäljitellä tai korvata. Eräs tapa tavoitella ja ylläpitää kilpailuetua on järjestellä aineettomat resurssit strategisesti kilpailijoista poikkeavalla tavalla. Henkilöstön osaamisen ja kyvykkyyksien merkitys on tällöin suuri. Inhimillistä pääomaa pidetään usein jopa organisaation merkittävimpänä voimavarana. Se kasvattaa arvoaan käytön myötä, jonka vuoksi sen hallitseminen ja mittaaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä prosesseja asiantuntijaorganisaatiossa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella prosesseja ja tekijöitä, jotka tukevat inhimillisen pääoman mittaamisella tavoiteltujen hyötyjen saavuttamista. Lisäksi tarkastellaan mittaamiseen liittyviä haasteita ja pyritään ymmärtämään, kuinka toimijoiden osaamiseen ja ydinkyvykkyyksiin voidaan liittää tarkoituksenmukaisia mittareita. Tutkimuksen tarkoitukseen vastataan tutkimalla inhimillisen pääoman toimintoja, mittariviitekehyksiä sekä inhimillisen pääoman muuntumista yksilötason ominaisuuksista organisaatiotason kollektiiviseksi kokonaisuudeksi. Teoreettisen viitekehyksen lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan tilintarkastus- ja konsultointiyhteisön inhimillisen pääoman toimintoja ja prosesseja. Kohdeorganisaatiossa inhimillistä pääomaa tutkitaan sekä yksilöiden että organisaation näkökulmasta käsin. Tutkimuksessa havaitaan, että inhimillistä pääomaa pyritään asiantuntijaorganisaatiossa hallitsemaan laajalla valikoimalla prosesseja ja tekijöitä, jotka kytkeytyvät suorituksen johtamiseen. Asiantuntijaorganisaatiossa jatkuva osaamisen kehittyminen ja tiedon virtaaminen organisaation sisällä ovat avainasemassa. Organisaation tarjoama tuki yksilöiden oppimisprosessille on välttämätöntä. Inhimillisen pääoman mittaaminen perustuu suurelta osin objektiivisiin ja epäsuoriin mittareihin, joiden analysointi vaatii vahvaa organisaation tuntemusta. Loogiset näkemykset ja strategiakytkentä auttavat valitsemaan organisaatiokontekstiin sopivat mittarit. Mittaustulosten analysoinnissa painottuu näkemys, joka pyrkii ottamaan kokonaisuuden huomioon. Inhimillisen pääoman eri ulottuvuudet kytkeytyvät toisiinsa, eikä niitä ole mielekästä erottaa mittauskontekstissa. Haasteita inhimillisen pääoman mittaamiseen aiheuttavat aikaviive muutoksen ja suorituskyvyn välillä, syy-seuraussuhteiden tulkinta ja inhimillisen pääoman aineeton luonne.
Keywords: inhimillinen pääoma, inhimillisen pääoman mittaaminen, inhimillisen pääoman johtaminen, mittaamisen haasteet, aineeton pääoma